IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Майстер: Фалит на Русия няма да има особено голямо значение за пазарите

Москва може и да е платила дълга си в долари, но скоро това ще е невъзможно, прогнозира финансовият анализатор

15:59 | 18.03.22 г.
Николай Майстер: Фалит на Русия няма да има особено голямо значение за пазарите

Инвазията на Русия в Украйна все още няма голям ефект върху инфлационните процеси. Повечето от компаниите, напуснали Русия след инвазията, не са имали голяма експозиция към страната и акциите им не са пострадали особено, макар да има отделни случаи на спадове. Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets.

По думите му фалит на Русия няма да има особено голямо значение за пазарите заради относително малкия размер на руската икономика и слабото ѝ участие в портфейлите на институционалните инвеститори. 

"В дългосрочен план виждам добавяне на още един критерий за много от институционалните инвеститори дали могат да инвестират в една компания или пазар – дали са листнати и оперират в държави, които са демокрации или не. Ако не са в демократични държави, много инвеститори няма да искат да купуват тези акции", очаква финансовият анализатор.

Той смята, че трябва да се изчака, за да се прецени ефектът на войната върху инфлационните процеси. "Цените на петрола на световните борси много бързо се отразяват на цените на горивата на бензиностанциите – движение нагоре се отразява много бързо, движение надолу се отразява с малко забавяне. В цените на храните ще видим резултат малко по-късно – борсовите цени на житото са доста по-скъпи, но това жито може би ще стигне до цената на хляба след няколко месеца“, обясни Майстер.

По думите му има две различни причини за инфлацията – едната е недостиг или по-високи цени на различни суровини – петрол, жито, чипове. „Тази причина е икономическа и е най-вероятно по-бързо да бъде превъзмогната. Другият източник на инфлация е многото напечатани пари и покачването на заплатите – пазарът на труда е много стегнат, работодателите трябва да предлагат по-високи заплати, за да привлекат и задържат служители. Сега тези два фактора съвпадат", потвърди финансовият анализатор.

Според Майстер е относително лесно горивата от Русия да бъдат заменени с алтернативни източници, но това ще е по-трудно за зърнената реколта от региона на военните действия. "Това лято и следващата зима все още ще има относително високи цени на храните. Ще трябва малко повече време, за да подейства качването на лихвите срещу монетарния фактор", прогнозира той.

Майстер смята, че фалитът на Русия вече се е случил. „Дори и Русия да е направила плащане в долари по облигациите си в сряда, най-вероятно много от следващите плащания няма да могат да ги направят в долари", посочи той. По думите му дългът на страната също не е особено голям и дори лизингодателите на самолети да отпишат активи за близо 10 млрд. долара, никой от тях не би трябвало да фалира.

Ще могат ли да летят 500-те самолета, които Русия може да конфискува? Какви са пазарните настроения на едни от най-големите фирми? Как реагираха пазарите на промяната на политиката на Федералния резерв на САЩ? Как ще повлияе качването на лихвите на цените? Как се развива бежанската криза в Полша и повече за реакциите на пазарите може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още