IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от оранжериите у нас не са засадени със зимна реколта

Енергоносителите поскъпнаха от три до четири пъти, а себестойността на произведената продукция – над два пъти и половина, посочи земеделски производител

17:39 | 11.10.22 г.

Около 80 - 90% от оранжериите в България не са засадени със зимна продукция, заяви в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Иван Кабуров от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. "Най-голямото предизвикателство за нас е несигурността – никой не знае каква ще бъде цената на енергоносителите утре и затова не можем да пристъпим към засаждане на зимна реколта", поясни той.

Кабуров пресметна, че енергоносителите за оранжериите като пелети, газ, електроенергия са поскъпнали от три до четири пъти, а себестойността на произведената продукция – над два пъти и половина.

Той обясни, че голяма част от котлите в оранжериите са на природен газ и не са пригодени за алтернативни горива. По думите му пелетите и въглищата също са с увеличени цени от три до четири пъти.

„Поставени сме пред дилема, защото, ако сега засадим, цените на енергоносителите могат да станат много по-високи впоследствие и това да ни доведе до фалити“, аргументира се земеделският производител защо фермерите се въздържат да засаждат и да участват в кампанията.

Той потвърди, че сезонът е изпуснат, късно е за „нов старт“ и добави, че поне 80% от оранжериите в България, които членуват в Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, са в това положение.

Иван Кабуров очаква, че липсата на българска продукция ще доведе до повече внос от чужбина на продукти, които са „третирани с недоказани препарати”.

Земеделският производител е убеден, че след предприетите действия на ГКПП „Капитан Андреево” в България влиза много по-качествена стока и това, по думите му, си личи по борсите, тържищата и по пазарите.

„Предлагам освобождаване за поне две години от ДДС на произведената в  България продукция, за да се изсветли секторът”, настоява Иван Кабуров и заради нерегламентирания внос, който идва от трети страни като Турция, Албания и Македония, и поставя българските производители на плодове и зеленчуци в неконкурентна среда.

Как се справя агросекторът в поредицата от кризи за бизнеса? Какъв е проблемът с наемането на нискоквалифицирана работната ръка? Ще има ли държавен контрол с конкретни регламенти за пакетажа на стоката и в контрола по веригата до крайния консуматор? Ще успеят ли университетите и институтите да наложат нови български сортове? Трябва ли да има сдружения на земеделските производители по примера на Нидерландия? 

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още