IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските пътувания са се възстановили по време на „Златната седмица“

Средният брой туристически пътувания достига 1,477 млн. дневно

17:51 | 07.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пътуванията в Китай и извън страната са нараснали по време на тазгодишната осемдневна празнична „Златна седмица“, сочат официални данни от събота. Така те достигат до 85% от нивата си преди пандемията, но са по-ниски от първоначално изчислените от правителството, пише Ройтерс.

Средният брой туристически пътувания на ден достига 1,477 млн. по време на по-дългата от обичайното ваканция, тъй като фестивалът в средата на есента съвпадна с Националния празник на Китай тази година и приключи в петък, съобщават от Националната имиграционна администрация.

Това се равнява на 85,1% от средния брой пътувания по време на същия период на 2019 г., и почти четири пъти повече от средното за 2022 г., заявиха от администрацията. По-рано очакванията бяха за средно 1,58 млн. туристически пътувания по време на празника.

Възстановяването на международните пътувания на китайски туристи ще бъде от полза за много зависими от туризма бизнеси по света.

Преди COVID-19 посетителите от континентален Китай харчеха повече от тези, от която и да е друга страна, по време на екскурзиите си чужбина, изразходвайки общо 255 млрд. долара през 2019 г. Организираните екскурзии стоят зад 60% от тези разходи.

Платформите и агенциите за резервации споделят, че китайските туристи, които искат да отидат в чужбина, предпочитат по-евтини азиатски дестинации , а Тайланд определено е една от най-често избираните локации, след като въведе програма за безвизово пътуване.

Разходите за туризъм в рамките на страната по време на празнината седмица надхвърлят нивото си отпреди пандемията, като средният разход е 911,6 юана (124,86 долара) на пътуване, показват изчисления на Ройтерс, базирани на китайски правителствени данни от петък.

За сравнение, туристите през 2019 г. са похарчили 830,8 юана, когато празникът беше седем дни, и 680,6 юана миналата година.

Пътуващите са осъществили общо 826 милиона екскурзии в континентален Китай, което е със 71,3% повече от преди година и с 4,1% повече от 2019 г., показват данни, публикувани от официалната информационна агенция Xinhua.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още