IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите: Идва нов ценови шок, ще поскъпват и нехранителни стоки

Продължаване и засилване на инфлационния натиск върху домакинствата, прогнозират КНСБ и КТ "Подкрепа"

20:19 | 11.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако не бъдат предприети мерки, се очаква затваряне на производства, загуба на работни места и бедност.

В тази кризисна ситуация, КНСБ подкрепя исканията на бизнеса за неотложни мерки за ограничаване на щетите от екстремните цени на електроенергията за небитовите потребители, заявяват експертите . "Ако не бъдат предприети мерки, това означава затваряне на производства, загуба на работни места и намаляване на доходите на наетите. Освен това, неконтролируемо  ще нарастват цените в търговските вериги, което ще доведе до свиване на потреблението и нарастване на бедността", прогнозират изследователите на КНСБ.

Според Ваня Григорова категорично в момента на пазара има спекула, но след месец-два можем да очакваме съвсем обосновано поскъпване. Категорично на пазара в момента има елемент на спекула, коментира за БТА  икономическият съветник на КТ "Подкрепа"  Ваня Григорова. По думите й, новото в настоящата ситуация е, че се увеличават цените на енергоизточниците, но това все още не може да се отрази върху продуктите, които вече са произведени. "Вижда се изпреварващ ръст на някои от продуктите, като шоковото увеличение се наблюдава при олиото, като дори високата цена, която наблюдавахме около 5 лева, беше, меко казано, необяснима. А сега се чува за бутилка олио по 7 лева, което все още не може да се обясни с настоящите трусове", посочи Григорова.

Според икономиста "след месец-два,  ако продължи военният конфликт, и ако доставката на газ и петрол бъде затруднена или прекъсната, тогава вече можем да очакваме съвсем обосновано нарастване на цените на всички продукти". Ще има общо увеличение на цените, защото по един или друг начин всяко производство е свързано с електрическата енергия или с газ, като с газа са свързани химическата индустрия, производството на цимент, стомана. Ще пострадат ТЕЦ-овете, които осигуряват парното в големите градове, както и градският транспорт, прогнозира икономическият съветник на КТ "Подкрепа". 

Според Ваня Григорова огромната част от българските домакинства ще пострадат, не бива да се разчита на еднократни плащания. Огромната част от българските домакинства ще пострадат, тъй като у нас голяма част от българските граждани получават изключително ниски доходи, каза тя.

Работещото решение е ограничение на износа на електроенергия, смята Ваня Григорова.

За Ваня Григорова единственото работещо действие на правителството би било ограничаване на износа на електроенергия, което ще облекчи бизнеса, ще облекчи и публичните институции като болници, детски градини, включително и част от публичните дружества като тези във ВиК сектора и в градския транспорт.

Актуализация на бюджета ще има, но няма да е толкова социален, колкото ни се иска, заяви Ваня Григорова.

Актуализацията на бюджета в средата на годината беше заложена далеч преди да се стигне до военния конфликт в Украйна, намерението на правителството беше на базата на приходите към този момент да промени политиките до края на настоящата година, каза Ваня Григорова в отговор на въпрос може ли с актуализацията да бъдат предприети на мерки.

"Опасявам се, че вече тези намерения отиват в коша – намеренията за по-голямо увеличение на пенсии и на други плащания отиват в коша, тъй като към момента се отварят много по-сериозни и спешни нужди като това да посрещнем едни големи групи бежанци от Украйна", заяви тя. Ще трябва да се справяме с нови предизвикателства, очаквам да има пак актуализация на бюджета, но не да бъде толкова социален, колкото ни се искаше и с каквито заявки имаше от страна на правителството, допълни икономистът. 

Григорова призова за таван на цените на някои стоки от първа необходимост.

Инфлацията ще се увеличи и на вътрешния пазар, в цяла Европа ще се увеличи инфлацията, правителството трябва да наложи строг контрол върху спекулата, заяви Ваня Григорова. Тя посочи, че има държави, които налагат таван на цените на определени стоки от първа необходимост. Макар правителството да настоява за напълно оттегляне на държавата от икономиката,  ще се наложи до известна степен да се намеси в пазара, прогнозира икономистът. Тя настоява за по-сериозна намеса, защото ако държавните институции не могат да се справят с контрола на спекулата и мерките по контрола не подействат, трябват по-сериозна намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Що така стана ,все едно ние сме обявили война на Украйна ,а не Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още