IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пръв път новият председател на НСИ ще бъде избран с конкурс

До 16 май кандидатите трябва да представят в деловодството на Министерски съвет концепция за развитие на дейността на институцията и необходимите документи

18:23 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Процедура за конкурс на кандидати за председател на Националния статистически институт (НСИ) е обявена със заповед на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова, съобщиха от правителствената пресслужба.

В срок до 16 май кандидатите трябва да представят в деловодството на МС концепция за развитие на дейността на институцията и необходимите документи, удостоверяващи професионален опит.

За първи път в най-новата ни история се предвижда изслушване и конкурс за председател на НСИ. Избраният нов подход се практикува в някои страни членки на ЕС – Малта и Ирландия и се оценява високо от Евростат, пише в прессъобщението.

Определена от вицепремиера по ефективно управление комисия с участието на специалисти в областта на статистиката и представители на институциите ще приеме правилата за избор и ще изслуша кандидатите. До десет дни след изслушването комисията ще представи доклад за резултатите от конкурса.

Търсеният профил на кандидатите е български гражданин с минимална образователна степен магистър, с доказан опит в сферата на статистическата наука и практика и в управлението на големи екипи. Изисква се добро владеене на английски език, умения за обработка и анализ на информация, познания за дигитална комуникация и информационна сигурност. Обявата е качена на сайта на правителството.

Според Закона за статистиката НСИ осъществява независима статистическа дейност на държавата. Той е със статут на държавна агенция. Ръководи се от председател и трима заместник-председатели за срок от 7 години, но за не повече от два мандата. Те се назначават от министър-председателя.

НСИ осъществява независима статистическа дейност, представлява националната статистическа система в Европейската статистическа система и осигурява съответствие на методологията, съдържанието и обхвата на статистическите изследвания с изискванията на Евростат.

Мандатът на настоящето ръководство на НСИ изтече през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още