IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои държави подкрепят финансово Украйна най-много?

Откъде идва по-голямата част от помощта - преглед на най-големите държави донори на нападнатата страна

15:48 | 04.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

От 24 януари насам украинското правителство е получило над 28,5 млрд. евро от държави от цял свят. Повечето от донорите са европейски страни. Това показва т.нар. „Проследяване на подкрепата за Украйна" на базирания в германския Кил Институт за световна икономика (IfW).

Доставките на оръжие и финансовите дарения за Украйна се сумират

Експертите от Кил постоянно актуализират базата данни, за да покажат колко средства предоставят различните държави на правителството в Киев. В тях са включени както преките доставки на оръжие, така и други видове финансова подкрепа. Базата данни се основава на данни, които са публично достъпни от 24 януари насам. IfW не регистрира частни дарения.

Списъкът включва предимно европейски държави, които подкрепят Украйна с пари, хуманитарни стоки или оръжия. Най-големият донор обаче е от друг континент. Колко са помогнали ЕС, Германия, САЩ и съседните страни на Украйна във войната с Русия?

Коя държава предоставя най-голяма финансова помощ на Украйна?

 

 

По данни на IfW най-голямата финансова помощ идва от САЩ. По данни на IfW от края на януари досега САЩ са изпратили на Украйна помощи и оръжия на стойност 10,31 млрд. евро. Само от началото на войната военната помощ на САЩ за Украйна възлиза на повече от четири милиарда евро.

 

Каква помощ е изпратила Германия на Украйна?

Германия е изпратила втората по големина помощ за Украйна. Това е пряк резултат от Инструмента за стабилност, включващ германския дял от помощта на ЕС. Според него Федерална република Германия е предоставила на Украйна помощ в размер на общо 3,47 млрд. евро.

Въпреки това по отношение на двустранната подкрепа, предоставяна само от държавите, Германия е едва на пето място сред най-големите държави донори, според Института за изследвания в Кил.

Каква е подкрепата на България?

Много скромна. Според германските експерти България участва само чрез Инструмента за стабилност, включващ дела на страната от общата помощ на общността. Така властите в София са изпратили на Киев едва 0,03% от общата помощ на ЕС. Що се отнася до съотношението на тази помощ спрямо БВП на страната ни, то сумата възлиза на 0,05% от икономическото производство на страната, показват изчисленията на германските икономисти. 

Каква е подкрепата на ЕС за Украйна?

Според изчисленията на IfW досега Европейският съюз е предоставил подкрепа в размер на 6,81 млрд. евро. Освен това отделните държави от ЕС предоставят помощ в размер на повече от 7 млрд. евро. Въпреки че 26 държави от ЕС са предоставили на Украйна най-малко по 10 млн. евро, само две държави от ЕС са сред петте най-големи дарители.

Кои държави са помогнали най-много на Украйна?

В сравнение с икономическата си мощ някои източноевропейски държави похарчиха значително повече средства за Украйна, отколкото САЩ или Германия. Най-голям дял спрямо съответния брутен вътрешен продукт е изразходван в Естония. От началото на войната балтийската страна е изразходвала 0,78% от своя БВП за помощи. В Полша делът на помощта за Украйна в БВП е 0,17%. В Литва и Словакия той е 0,05% - пет пъти повече, отколкото в Германия.

Въпреки това сравнението на помощите на тази основа има само ограничено значение. От една страна, вътрешната помощ за бежанците от Украйна не е включена в тази статистика. Освен това някои плащания на помощи не са толкова лесни за измерване от изследователите. Например, трудно е да се изчисли пръстеновидната размяна, инициирана от Германия с други страни от ЕС, за да може Украйна да си купи оръжие, признава професор от IfW пред Zeit Online.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още