IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните в света се понижават за трети пореден месец

Въпреки това те остават в близост до отчетените през март рекордно високи равнища

13:34 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на храните в световен мащаб са се понижили за трети пореден месец през юни, но са останали в близост до отчетените през март рекордно високи равнища, сочат данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), цитирани от Ройтерс.

Индексът на FAO, който следи месечните изменения на цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище от 154,2 пункта спрямо ревизирани в посока нагоре 157,9 пункта за май.

Въпреки месечното понижение  индексът през юни все още е с 23,1% по-висок в сравнение със същия период на миналата година, като основните фактори за това са руската инвазия в Украйна, опасенията за неблагоприятни атмосферни условия, силното глобално търсене и високите производствени и транспортни разходи.

Индексът на FAO за зърнените храни отчита 4,1% спад на месечна основа, но и 27,6% ръст на годишна база. Според организацията на ООН спадът през юни се дължи на сезонно фактори в Северното полукълбо и някои от големите страни производителки, както и от по-високите производствени перспективи в Русия.

При растителните масла има спад от 7,6% на месечна основа заради сезонното увеличение на добива в големите страни производителки и перспективата за увеличение на доставките от Индонезия.

Индексът за цените на захарта е намалял с 2,6% спрямо май, като забавянето в глобалния икономически растеж се е отразило на търсенето.

Индексът за месото е нараснал с 1,7% на месечна основа, поставяйки нов рекорд, а цените на млечните продукти са скочили с 4,1% спрямо май. Световните цени на млякото на прах са се повишили заради силното търсене на внос и продължаващите нарушения по веригите за доставки.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури организацията повиши прогнозата си за световната реколта от зърнени култури през 2022 г. до 2,792 млрд. тона спрямо предишната оценка за 2,784 млрд. Това е с 0,6% по-малко от световния добив през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още