IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зад облаците пред американската икономика може би дебне слънце

Мрачните предвиждания за твърдо приземяване пропускат промените в частния сектор и трудовия пазар

14:12 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на САЩ се забавя. Основният спор сред икономистите е дали да очакваме меко или твърдо приземяване, като песимистичната перспектива доминира в заглавията, пише за Financial Times Блеър Ефрън, съосновател на Centerview Partners.

Но макар да е ясно, че ни очаква труден период, има и причина да вярваме, че американската икономика е подготвена за нов период на експанзия през следващите години. Повечето наблюдатели са склонни да гледат на днешните икономически предизвикателства през призмата на минали спадове. Но икономиката на САЩ днес работи по различен начин, отколкото преди 40 или дори 14 години.

Като начало частният сектор стана по-иновативен, пъргав и проактивен в управлението на промените и несигурността. Спомнете си март 2020 г., когато пандемията причини почти пълно спиране на световната търговия. Благодарение на данните, инструментите и стратегиите, с които бизнес лидерите сега разполагат, вместо икономически Армагедон американците навлязоха в период на стабилен растеж. (Правителствената политика, разбира се, изигра съществена роля тук.)

Корпоративните ръководители бързо преразгледаха бизнес практиките, за да продължат дейността на компаниите си. Балансите бяха укрепени, дистанционната работа беше разрешена, новите технологии бяха възприети. В най-жизнените компании капиталовите инвестиции се увеличиха, за да се засили конкурентното им позициониране.

Пазарът на труда в САЩ също е в по-добра форма, отколкото в началото на минали спадове. Силните данни за заетостта през юни подчертават това. Въпреки че замразяването на наемането и съкращенията вероятно ще доведат до икономическа болка за мнозина, днес работниците могат по-лесно и бързо да намерят нови възможности за работа благодарение на гъвкавите възможности от вкъщи. Според проучване на групата за недвижими имоти CBRE, публикувано миналата година, почти 90 процента от най-големите работодатели в Америка планират да продължат да предлагат хибридни работни политики в бъдеще.

Днешната икономика също така е по-динамична и предприемаческа. Да, оценките на технологичните компании спаднаха, тъй като те бяха анализирани по-рационално, но през петте години, завършили през 2021 г., формирането на нов бизнес бе с една трета повече от предходния петгодишен период.

Освен това научихме през десетината години след рецесията, последвала финансовата криза, че икономическите модели не обхващат нематериални активи, като например желанието на една компания да продължи стратегическите си капиталови инвестиции при икономическо забавяне. Тъй като компаниите отчетоха печалби за второто тримесечие на тази година, много главни изпълнителни директори възприеха проактивно затягане на коланите по отношение на оперативните разходи, но продължиха високите нива на капиталови инвестиции. Те знаят, че ако правят друго, подкопават дългосрочния си растеж.

И накрая, перспективите пред икономиката са подкрепени от правителствената политика. Двупартийният инфраструктурен план ще осигури над 100 милиарда долара за инфраструктурни инвестиции през всяка от следващите пет години. Крайъгълният Закон за намаляване на инфлацията, приет с малко мнозинство наскоро, ще помогне за облекчаване на инфлационния натиск. Банковата система на САЩ е стабилна. Вследствие на продължаващите шокове в предлагането, промишлените компании преминават към производство у дома и дублират веригите за доставки. И въпреки че лихвените проценти се покачват, това започна от исторически ниско ниво – диапазона 0-0,25%, което е с 95% по-ниско от средната стартова точка за повишения в предишните четири цикъла на вдигане на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

Разбира се, има рискове - от геополитическа нестабилност до нарастваща поляризация, които биха могли да спънат ефективността на правителството и на свой ред да навредят на бизнес доверието. Но САЩ са в по-добра позиция за растеж, отколкото допуска настоящият икономически дебат. Погледнете отвъд непосредствените икономически облаци на хоризонта - като помислите за гъвкавия частен сектор, еволюиралите и подобрени пазари на труда, и културата на иновации и предприемачество - и дългосрочната прогноза може дори да изглежда слънчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още