IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се сви за пръв път от началото на пандемията

Страната трудно ще избегне рецесията, смята анализатор

10:41 | 12.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската икономика се е свила през второто тримесечие на 2022 г., когато кризата с издръжката на живот в страната значително се влоши, пише CNBC. Спадът маркира първото понижение от началото на пандемията от коронавирус насам.

Официалната статистика, публикувана в петък, показа, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се е понижил с 0,1% на тримесечна база при прогнози на анализаторите за спад от 0,3 на сто. За сравнение - през първите три месеца на годината БВП нарасна с 0,8%. Годишното повишение се е забавило до 2,9%, след като до края на март то бе в размер на 8,7 на сто.

Британската икономика записа първото си понижение от началото на пандемията от коронавирус. Източник: Bloomberg Британската икономика записа първото си понижение от началото на пандемията от коронавирус. Източник: Bloomberg

Месечните данни сочат, че през юни показателят е намалял с 0,6% (значително по-слабо от консенсусните прогнози за 1,3% понижение), докато месец по-рано той е отчел ръст от 0,4%.

"(Икономическият) ръст на Великобритания стагнира, докато икономиката е изправена пред предизвикателствата от силния натиск върху реалните доходи насред високата инфлация и повишените лихви", каза Хюсеин Мехди, макро и инвестиционен стратег в HSBC Asset Management. "На този фон ще е трудно да се избегне рецесията, особено с възходящите рискове за цените на енергията с идването на зимата", допълни Мехди.

За да пребори с инфлацията, миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) одобри най-голямото лихвено увеличение от 27 години, както и най-голямото, откакто стана независима през 1997 г. Тогава регулаторът прогнозира, че инфлацията ще достигне връх от над 13% през четвъртото тримесечие, когато се очаква британската икономика да изпадне в дълга рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още