IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Централните банки няма да предизвикат рецесии в големите икономики

Икономисти на американската банка са анализирали развитието в девет държави, които бяха сред първите, затегнали мерките

08:12 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Големите икономики няма да изпаднат в рецесии, предизвикани от паричната политика на централните банки, през следващата година, заяви Goldman Sachs Group Inc. след анализ на последствията от по-ранните повишения на лихвените проценти, предаде Bloomberg.

От американската инвестиционна банка са разгледали развитието в девет държави, които бяха сред първите, затегнали мерките, предимно нововъзникващи пазари в Латинска Америка и Централна и Източна Европа, както и Нова Зеландия. Установено е, че никоя от тях не показва признаци на рецесия, като се има предвид, че техните пазари на труда продължават да се задържат стабилни. 

Според анализа на Goldman три основни фактора подкрепят тези икономики: 
- Силен баланс, подкрепящ изтеглянето на излишните спестявания и бърз растеж на потребителското кредитиране;
- Натрупано търсене на работна ръка, което подкрепя растежа на работните места в няколко икономики;
- Повторното отваряне на икономиките след отпадането на ограниченията заради Covid все още стимулира растежа.

Прегряването на пазарите на труда и отслабването на валутните курсове са сред отрицателните явления, въпреки че има някои доказателства, че проблемите във веригата на доставки отслабват и основната инфлация може да е достигнала своя връх в повечето икономики, отчитат още от Goldman. 

Въпреки че е твърде рано да се каже дали икономиките, които повишиха лихвите рано, в крайна сметка ще се свият, досегашните доказателства сочат, че те може да избегнат твърдото приземяване. 

"Тяхната устойчивост подкрепя нашата прогноза, че никоя голяма икономика няма да навлезе в рецесия в резултат на паричната политика през следващата година“, пишат икономистите на банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още