IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция се забави повече от очакваното през август

Причина за подобрението е бил леко по-слабият ръст в цената на енергията

11:20 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Инфлацията във Франция се е забавила повече от очакваното през август, след като в предходните месеци достигна исторически връх - движение, което дава известно облекчение на Европейската централна банка (ЕЦБ), чието заседание предстои да се състои следващата седмица, пише Bloomberg.

Инфлацията във Франция се е забавила през август. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията във Франция се е забавила през август. Източник: Bloomberg L.P.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са нараснали с 6,5% на годишна база през август, след като през юли те записаха ръст от 6,8%. За сравнение - медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха за резултат от 6,7%.

Причина за подобрението е бил леко по-слабият ръст в цената на енергията дори след като цените на услугите са запазили високия си темп на растеж, а поскъпването при храните и произведените стоки се е ускорило.

Въпреки че данните предлагат известна глътка въздух за ЕЦБ, вниманието на инвеститорите сега е насочено към данните за инфлацията в еврозоната, които предстои да бъдат публикувани в 12 ч. българско време в сряда.

Ситуацията на Стария континент мотивира някои централни банкери да апелират за по-агресивен ход следващата седмица. Същевременно други, като главния икономист Филип Лейн, смятат, че е по-добре да се предприеме постепенен подход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още