IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство цели да намали потреблението на енергия с 10% тази зима

Мерките на правителството помогнаха за забавяне на инфлацията в сравнение с останалата част от еврозоната

22:03 | 15.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френското правителство засили драстично целта си да намали потреблението на енергия тази зима, за да избегне недостиг в явен стремеж да привлече вниманието на обществото, пише Bloomberg.

Премиерът Елизабет Борн призова домакинства, бизнеси, местни и национални власти да намалят потреблението си на енергия с 10% спрямо миналата година, става ясно от презентация, разпратена до репортери след пресконференция. Правителството на Еманюел Макрон преди време си постави за цел потреблението да бъде намалено с този процент до две години. А съветник на премиера потвърди целта.

Тя е особено амбициозна – през 2020 г., белязана от COVID пандемията и многократните затваряния, общото потребление на енергия от крайните потребители намаля с 5,6%, сочат данни на френското министерство на екологията.

Франция вложи и предвиди в бюджета милиарди евро за ограничаване на ръстовете на цените на енергията и газа и в помощ на по-бедни домакинства да плащат сметките си за енергия и газ и да се справят с инфлацията, която тръгна рязко нагоре след нашествието на Русия в Украйна.

Но макар финансираните с държавни средства мерки да донесоха известно успокоение за потребителите и да помогнаха за забавянето на инфлацията в сравнение с останалата част от еврозоната, правителството предупреждава, че използването трябва да бъде намалено, за да се предотврати неорганизиран недостиг на енергия.

В сряда националният електроенергиен оператор Reseau de Transport d’Electricite съобщи, че може да се наложи да отправи предупреждения тази зима, като поиска от домакинства, бизнес и местни власти да намалят потреблението в пиковите часове. Това се случи ден след като министърът на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше изключи риск от спиране на тока, което да доведе до срив на енергийната система на Франция, но заяви, че известно организирано разтоварване на енергийната система е възможно в случай на прекъсване на захранването в зависимост от метеорологичните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още