IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата са голямата неизвестна в стремежа на Европа да се освободи от руския газ

Икономисти на Стария континент са притеснени, че потребителите няма да последват примера на компаниите в намаляването използваната енергия

16:53 | 18.09.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Болезненият стремеж на бизнеса да намали потреблението си на природен газ доближава Европа до целта ѝ да се освободи от руската енергия. Убеждаването на потребителите да последват примера може да се окаже по-трудно, пише Wall Street Journal.

Компаниите, които са изправени пред рязък ръст на цените по време на разширяващия се икономически конфликт, който тече паралелно с нашествието на Русия в Украйна, намаляват потреблението си на газ в последните месеци. Това има своята значителна икономическа цена със забавяне на производството в химическите заводи и затваряне на фабрики за метали, заради което вече има широки очаквания, че Европа ще изпадне в рецесия.

Степента на ограниченията от домакинствата е по-трудно определима, тъй като няма достатъчно налично данни до момента, но първоначалните индикации са, че те са по-малки и са започнали по-скоро в сравнение с компаниите.

Дребните потребители на газ в Германия, включително домакинствата, са започнали да намаляват потреблението след нашествието на Русия през февруари и през април спадът е достигнал 6% спрямо очакваното търсене, показва работен документ със съавтор Лион Хирт, преподавател по енергийна политика в Hertie School в Берлин. Индустриалните потребители са започнали да намаляват търсенето, когато цените тръгнаха нагоре миналата година, и през април спадът при тях е достигнал 11%.

Анализаторите, които са изчислили очакваното търсене въз основа на исторически тенденции, температури и други фактори, считат, че домакинствата са ограничили потреблението тази година не толкова заради растящите цени, а като форма на протест срещу нашествието на Русия. Други енергийни анализатори смятат, че мекото време също е изиграло значителна роля.

Повечето европейски страни обявиха мерки за смекчаване на последиците, за да защитят избирателите си от по-високите цени на енергията, а някои икономисти предупреждават, че тези стъпки може да подкопаят усилията на континента за спестяване на енергия.

„Данните явно показват, че компаниите реагират на високите цени, като намаляват потреблението си на газ“, коментира Хирт. „Водещи политици все още отделят много време и усилия, за да убедят хората, че ще ги защитят от по-високите цени, и твърде малко време, за да ги накарат да пестят енергия“, допълва той.

Русия използва големите си резерви от природен газ като тояга в последните месеци, докато западните страни изпращат военна и финансова помощ на Украйна и налагат санкции на Москва. Контролираният от Кремъл Газпром спря за неопределено време този месец доставките за Европа по „Северен поток“, като се позова на технически затруднения.

Европейски представители отхвърлиха обяснението на Москва като цинично и реагираха, като започнаха да се запасяват с газ, намалявайки потреблението на енергия от държавния сектор и призовавайки домакинствата и бизнеса също да последват примера. През юли ЕС определи цел за намаляване на потреблението на газ с 15%, за да се предотврати недостиг по време на отоплителните месеци през зимата.

Засега, когато цените на газа доближават исторически върхове, много компании изглежда постигат целите, често на солена цена.

Шведската енергийна компания Vattenfall съобщи, че търсенето на газ от индустрията във Франция, Великобритания, Нидерландия, Белгия и Италия е намаляло с около 15% годишно. Индустриални компании в Германия са използвали около 22% по-малко газ през август спрямо средното ниво същия месец от 2018 до 2021 г., сочат данни на енергийния регулатор на страната.

Ключовата променлива са температурите. Мека зима може да даде на Европа почивка по отношение на нуждите на домакинствата от отопление, казват икономисти. Но особено дълъг студен сезон може да повиши цените на газа, докато Русия продължава с нашествието си.

В първата половина на тази година общото потребление на газ в Германия е намаляло с около 15% на годишна база, сочат данни на асоциацията BDEW. Мекото време миналата зима е било причина за близо половината от този спад, допълва асоциацията. В Мюнхен сходно ограничаване с 15% в същия период „се дължи изцяло на температурната разлика“, коментира говорител на компанията за комунални услуги SWM.

Данните за потреблението от домакинствата са ограничени, отчасти защото Русия навлезе в Украйна в края на февруари, в края на зимния отоплителен сезон. 80% от търсенето на газ от потребителите е съсредоточено в студените месеци от годината.

„Не можем да научим много през лятото“, отбелязва Хирт.

Икономисти казват, че хората, които живеят под наем в Германия, Нидерландия и други страни, не реагират толкова силно на ръстовете на цените, колкото бизнеса заради особени  практики при заплащането в тези страни. Наемателите там обикновено се договарят със собствениците за енергийните разходи за годината напред.

„Хората не знаят какво плащат“, казва Щефан Лехтенбьомер, директор на подразделението за енергия на бъдещето и индустриални системи в института Wuppertal за климат, околна среда и енергия.

Според него потребителите ще трябва да намалят отоплението си с около 3 градуса по Целзий, за да изпълнят целите за пестене на газ. „Не очаквам с нетърпение следващата зима“, допълва той.

Субсидии, намаляване на данъците, тавани върху цените и други мерки за защита на избирателите от пълните последици от по-високите цени на енергията може също да намалят желанието за ограничаване на потреблението. До момента петте най-големи икономики в ЕС са обявили подкрепа за домакинствата и не толкова скъпа помощ за бизнеса, възлизащи на общо 203 млрд. евро.

Ханс Йорг Депел, управляващ директор на Асоциацията на наемателите в Кьолн, призовава наемателите в този град, които са около един милион души, да намалят отоплението или да поискат от собствениците да подобрят енергийната ефективност на сградите. Ако не го направят, наемателите може да бъдат изправени пред тройно по-големи сметки за енергия, като те може да достигнат хиляди евро.

„Тази ситуация вреди на средната класа. За тях ще бъде много трудно“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 18.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още