IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще предложи задължително намаляване на търсенето на енергия и данък върху печалбите

Ако планът бъде одобрен, това ще е радикален ход за свиване на потреблението с мерки, сходни с въвеждането на режим

22:22 | 12.09.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) ще предложи задължителна цел за намаляване на потреблението на енергия – стъпка към въвеждането на режим, наред с мерки за пренасочване на печалбите на енергийните компании към изпитващите затруднения потребители. Мерките са част от усилията на съюза за овладяване на кризата, предава Bloomberg.

Изпълнителният орган на ЕС ще предложи пакета тази седмица, но той все пак ще трябва да бъде одобрен от страните членки. Дълбоките разделения станаха явни по време на срещата на министрите миналата седмица, а правителствата вероятно ще настояват за промени в плана на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Първоначалният ѝ план от пет точки беше още по-амбициозен, но противоречивата идея за налагане на таван върху внасяния руски газ беше отложена за допълнителни обсъждания. Ход за смекчаване на ликвидната криза на енергийните пазари, който получи широко одобрение миналата седмица, сега се разработва отделно, съобщиха запознати източници.

Ако планът на Фон дер Лайен за намаляване на потреблението на енергия бъде одобрен от страните членки, това ще бъде радикален ход и първата конкретна стъпка за свиване на потреблението с мерки, сходни с въвеждането на режим. Но не всички страни членки са съгласни. Газпром намали износа на газ за Европа до минимум. Графика: Bloomberg LP Газпром намали износа на газ за Европа до минимум. Графика: Bloomberg LP

„Драматичният ръст на цените на тока, който наблюдаваме, подлага на натиск домакинства, малки и средни предприятия и индустрията и може да предизвика по-широки социални и икономически проблеми“, се казва в проектопредложение на Комисията, видяно от Bloomberg News. „Този икономически контекст изисква бърз и координиран отговор на ниво ЕС“, се казва още в документа.

Цената на газа вече намалява, поне отчасти, благодарение на плановете на блока. Комисията предлага:

Две цели за намаляване на потреблението на енергия – обективна за свиване на цялостното потребление и задължителна цел за понижаване на търсенето в избрани пикови часове. Задължителната цел за пиковите часове ще включва избирането на три-четири часа дневно. Те може да включват и часове, в които производството на електрическа енергия от възобновяеми източници се очаква да е ниско.

„Извънреден и временен“ данък върху компании в петролната, газовата, въглищната и рафиниращата индустрия въз основа на свръхпечалбите им. Той ще определя минимално ниво, като страните членки ще могат да прилагат и по-висок процент. Данъкът ще се основава на печалбите преди данъци за фискалната година през 2022 г., които са по-високи с все още неопределен процент от средните печалби преди данъци за трите години от 2019 г. насам.

Таван върху прекомерните приходи на компании, произвеждащи енергия от източници, различни от газа, чрез лимит върху цената на тока, генериран от технологии като възобновяеми източници, лигнитни въглища или ядрена енергия. Таванът ще бъде на ниво, което не застрашава наличието и рентабилността на съществуващи централи и инвестиции. Той ще се прилага само за реализирани пазарни приходи и няма да засяга производители, които е трябвало да хеджират приходите си при цена под нивото на тавана.

Ще бъде предизвикателство да се постигне решение на ниво ЕС, което да устройства всички страни членки с вариращите им източници на енергия, богатство и индустриална сила. Като първа стъпка проектопланът трябва да бъде одобрен от еврокомисарите във вторник преди Фон дер Лайен да представи подробностите по него в годишната си реч за състоянието на съюза на 14 септември по време на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.

След това експерти от националните правителства ще започнат преговори по предложението и след като сближат възгледите си, планът ще бъде предложен на министрите за одобрение. Чешкото правителство, което е ротационен председател на ЕС, цели сделката да бъде постигната до края на септември, но някои дипломати твърдят, че пакетът от мерки ще изисква намесата на държавните ръководители. Те трябва да се съберат на неофициална среща в Прага на 6 и 7 октомври, а друга среща на върха е планирана в Брюксел на 20 и 21 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Напред! Към каменния век. Не повече от 5 минути къпане. Засега. Нещастници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Minka
преди 1 година
Нали с години прповядваха свободни пазари за енергийните ресурси, липси на регулации и всички да пазаруват на свободния пазар. това е резултатът. Сега обратно към плановите икономики, 5 годишни европейски планове и стабилен срив в търсенето. Евро-комисарите ще си намалят ли техните разходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 1 година
С тези си решения - ако влезнат в сила - Европа сама си копае гроба. Кой каквото сам си направи, никой друг неможе да му помогне... Очаквам първо тежката индустрия да затваря, а след нея и леката ... Време е да се шортва Европа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още