IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът на сметките за енергия няма да спаси британските потребители от кризата с издръжката на живот

Сметки за 2500 паунда за енергия все още са трудно платими за много хора, смята анализатор

17:20 | 11.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Влошаващата се криза с издръжката на живот във Великобритания няма да приключи само заради представения правителствен план за милиарди паунди, целящ поставяне на таван на сметките за енергия.

Поскъпването на стоките от първа необходимост за домакинствата означава, че натискът върху доходите им ще продължи, дори когато цените на енергията започнат да записват леки вместо големи промени, показват изчисления на Bloomberg на база данни от кредитни карти.

С покачването на цените на стоките - от тези от първа необходимост до домашния интернет - типичното британско семейство с две деца може скоро да види как 10% от доходите му отиват за покриване на нарастващите разходи за издръжка на живота, според данни за навиците за харчене, събрани от Nous - приложение за следене на разходите - и споделени с медията.

Кризата с издръжката на живот във Великобритания ще продължи да притиска доходите на домакинствата. Източник: Bloomberg L.P. Кризата с издръжката на живот във Великобритания ще продължи да притиска доходите на домакинствата. Източник: Bloomberg L.P.

Изчисленията подкрепят скорошните данни, според които цената на основни стоки се е покачила с 20%, а заедно с това и потвърждават като основателни опасенията на британските семейства около пазаруването за новата учебна година, имайки предвид поскъпването на широка гама от стоки в магазините.

Дори работодателите на високо платени служители се опасяват какво ще стане с тях - застрахователният гигант Lloyd’s of London ще плаща по допълнителни 2500 паунда на тези служители, които печелят по по-малко от 75 хил. паунда, за да им помогне да си покрият разходите.

Колко тежка ще е годината?

Според Nous издръжката на живот ще продължи да "изяжда" доходите, дори ако се вземе предвид правителственият план за ограничаване на средните разходи за енергия до 2500 паунда годишно, считано от октомври.

Двойките, които са близо до пенсия, се намират в най-добрата ситуция, сочат изчисления на Nous, дори те да разчитат на нетни доходи от около 49 хил. паунда общо. Ако нямат деца, живеят в по-малко жилище и нямат останали ипотеки за изплащане, под 4% от доходите им ще отиват за издръжка на живота.

От друга страна, младите работещи, живеещи сами, ще бъдат значително засегнати, като са изправени пред допълнителни разходи за около 2500 паунда на нетен доход. Тези допълнителни разходи представляват почти 7% от заплата от 37 500 паунда.

По-бедните и многочленни семейства ще са изправени пред още по-голямо предизвикателство - това е, защото те обикновено харчат повече за стоки от първа необходимост, като енергия, храна и готива.

Какво облекчение дава планът за таван на разходите за енергия?

Реално облекчението е доста голямо, но е далеч недостатъчно.

Цената на енергоносителите е по-висока спрямо миналата зима поради поскъпването на суровините на световните енергийни пазари. Очакванията са догодина най-бедните домакинства да дадат една четвърт от доходите си за енергия, дори след влизането в сила на правителствения план, смята Грег Марш, съосновател и главен изпълнителен директор на Nous.

Новият правителствен план за цените на енергията ще ограничи разходите за енергия до 2500 паунда годишно. Източник: Bloomberg L.P. Новият правителствен план за цените на енергията ще ограничи разходите за енергия до 2500 паунда годишно. Източник: Bloomberg L.P.

"Сметки за 2500 паунда за типично домакинство са все още трудно платими за много хора", каза Марш.

След енергията идват разходите за жилище - било то плащания по ипотечен заем или по-висок наем - които също са повод за главоболия.

През юли наемите в Лондон поскъпнаха най-силно от близо половин десетилетие, хората, закупили жилище през пандемията, се подготвят за нов драстичен ръст в месечните плащания на фона на покачването на лихвите от Английската централна банка (АЦБ).

Ситуацията може да се влоши и допълнително - според икономисти, ако основната лихва във Великобритания стане двойно по-висока през следващите 12 месеца, това означава, че типичната ипотека в страната на стойност 250 хил. паунда ще струва с допълнилтени 2500 паунда годишно.

"Домакинствата вече започнаха да ограничават разходите си и очакваме това да продължи - особено за луксозните стоки и за тези, които не са от първа необходимост", каза още Марш, като посочи, че много домакинства планират постна Коледа тази зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
А, не може да бъде!Зелената зелка каза, че британците са супер напред с възобновяемата енергия и макс 2 години няма и да помнята що е то газ. Ех, тъпотийо неземна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още