IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания променя ценообразуването на ВЕИ и ядрената енергия заради скъпия газ

Правителството ще предложи на производителите възможност да преминат от схемата за пределно ценообразуване към договори за разлика

20:50 | 08.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания предлага коригиране на цените за компаниите, които произвеждат възобновяема и ядрена енергия в опит да ограничи въздействието на високите разходи за природен газ върху цената на електроенергията, заяви премиерът Лиз Тръс, цитирана от Bloomberg.

По този начин Тръс иска да използва съществуващите нисковъглеродни електроцентрали в страната, които да помогнат на правителството да се справи с покачващите се разходи за живот, стимулирани от високите цени на газа.

Въпреки че Обединеното кралство получава все по-голямо количество енергия от евтини възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), това не е особено видимо при цените на едро, които скочиха до рекордно високи нива тази година. Това отчасти се дължи на факта, че на всички производители се плаща цената, определена от най-скъпия източник - концепция, известна като пределно ценообразуване. В повечето случаи това е природният газ.

Сега Великобритания ще предложи на производителите възможност да преминат към използването на така наречените договори за разлика, при които се плаща определена цена за произведената електроенергия за определен период. Увеличаващият се брой британски офшорни вятърни паркове е подкрепен от договорите, които могат да бъдат привлекателни за разработчиците, защото предлагат гарантирани приходи за сравнително дълъг период - 15 години.

„Производителите на възобновяема и ядрена енергия ще преминат към договори за разлика, за да сложат край на ситуацията, при която цените на електроенергията се определят от пределната цена на газа“, изтъква Тръс пред парламента в четвъртък. „Това ще означава, че производителите получават справедлива цена, отразяваща производствените им разходи“, добавя тя.

През последната година цените на електроенергията бяха толкова високи, че проектите, обхванати от договорите, изплащаха пари на Low Carbon Contracts Company, субектът, подкрепян от правителството, който управлява програмата. През четвъртото тримесечие на тази година производителите с договори за разлика се очаква да изплатят повече от 3,1 млрд. паунда (3,6 млрд. долара) - пари, които ще бъдат върнати на доставчиците, за да се помогне за намаляването на сметките на потребителите.

„Лиз Тръс изпрати ясен сигнал, че доставянето на евтина чиста енергия за потребителите възможно най-бързо е в основата на енергийната стратегия на правителството“, коментира Дан Макгрейл, главен изпълнителен директор на индустриалната група RenewableUK. „Вече работим в тясно сътрудничество с министрите и нашите компании-членки по предложения за прекъсване на връзката между непосилната цена на газа и цената на електроенергията“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
До: zelka007Само там където нямат газ или пък са много бедни за да си го позволят.! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Газовите централи полека-лека се запътват към историята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още