IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в германската търговия на дребно спадат 

Екстремното увеличение на цените, например на енергоизточниците, забавя потреблението 

14:09 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговците на дребно в Германия се затрудняват да се справят с нежеланието на потребителите да харчат в условията на висока инфлация. Благодарение на увеличението на цените продажбите през август тази година са се увеличили както спрямо предходния месец (плюс 0,1%), така и спрямо същия месец на предходната година (плюс 5,4%), изчислява Федералната статистическа служба Destatis. 

Въпреки това, коригирани спрямо увеличението на цените (в реално изражение), приходите в индустрията са намалели с 1,3% от юли до август 2022 г., показват данни на базирания във Висбаден орган от петък. В сравнение с август предходната година е отчетен дори реален минус от 4,3%.  

Според данните в търговията на дребно с хранителни стоки равнището на продажбите е спаднало до най-ниското си ниво от януари 2017 г. В сравнение с предходния месец в този сектор е отчетен реален спад на продажбите от 1,7%, а в сравнение с август 2021 г. продажбите са намалели с 3,1%. 

Реален спад на продажбите се наблюдава и при текстила и обувките, домакинските уреди и строителните материали, както и при поръчките по интернет и по пощата. Много хора разполагат със значителни резерви, тъй като не са могли да пътуват или да пазаруват толкова много по време на пандемията от коронавируса. Но неотдавнашното екстремно увеличение на цените, например на енергоизточниците, забавя потреблението.  

Извънредно поскъпващите показатели през август са бензиностанциите: през последния месец на действащото намаление на цените на горивата много шофьори се възползваха от възможността да попълнят запасите си. Така бензиностанциите отбелязаха рекорден ръст на оборота: реалните приходи на бензиностанциите са нараснали с 14% през август 2022 г. в сравнение с предходния месец и с 12,6% в сравнение със същия месец на миналата година. Това е най-големият ръст на продажбите от началото на стастистиката през 1994 г., уточнява Федералната служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още