IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е свила по-малко от очакваното

Слабите икономически перспективи осигуряват труден фон за изявлението по бюджета следващата седмица

11:16 | 11.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания се е свила с по-малко от очакваното – само с 0,2%, през трите месеца до края на септември, показват официални данни, които вероятно представляват началото на продължителна рецесия, съобщава Ройтерс.

Анкета на агенцията сред икономисти сочеше към по-голямо свиване от 0,5% на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие.

Английската централна банка заяви миналата седмица, че британската икономика е напът да навлезе в двегодишна рецесия, ако лихвените проценти се вдигнат толкова, колкото оценят инвеститорите.

Дори без допълнителни увеличения на лихвите икономиката ще се свие в пет от шестте тримесечия до края на 2023 г., каза регулаторът.

Само през септември, когато погребението на кралица Елизабет затвори много бизнеси заради дни на траур, икономиката на Великобритания се е свила с 0,6% - по-голям спад от медианната прогноза за понижение от 0,4% в анкетата на Ройтерс.

Данните за брутния вътрешен продукт за август обаче са ревизирани до минимално свиване от 0,1% спрямо първоначално отчетения спад от 0,3%. БВП през юли сега се посочва, че се е разширил с 0,3%, което е над предишните данни за ръст от 0,1%.

Графика: Trading Economics Графика: Trading Economics

Слабите икономически перспективи осигуряват труден фон за изявлението по бюджета следващата седмица от финансовия министър Джеръми Хънт.

В отговор на данните от петък той повтори предупрежденията си, че трябва да се вземат трудни решения по отношение на данъците и разходите, за да се заздравят публичните финанси на Великобритания, както и доверието в икономическата политика на правителството след краткия опит на Лиз Тръс като министър-председател.

„Нямам илюзии, че ни предстои труден път – такъв, който ще изисква изключително трудни решения, за да възстановим доверието и икономическата стабилност“, каза Хънт в изявление.

„Но за да постигнем дългосрочен, устойчив растеж, трябва да овладеем инфлацията, да балансираме счетоводните книги и да намалим дълга. Няма друг начин“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още