IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на АЦБ: Банката не е луднала около инфлацията

Отслабването на икономиката не е предизвикано единствено от паричната политика, каза Хю Пил

21:39 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Централните банкери в Английската централна банка (АЦБ) не са „луди на тема инфлация“, но затягането на паричната политика е необходимо, за да се предотврати вкореняването на покачващите се цени в икономиката. Това обясни главният икономист на ведомството Хю Пил, цитиран от CNBC.

“Не сме създадени, за да сме луди на тема инфлация. От нас се изисква така да управляваме този проблем, че да се избегнат ненужни, може би контрапродуктивни смущения в реалната икономика“, допълни Пил по време на конференция, организирана от UBS.

Миналата седмица АЦБ одобри най-голямото лихвено повишение от 33 години насам, като направи необичайния ход да постави под въпрос очакванията на пазарите, като загатна, че може крайният размер на лихвата да бъде под тези прогнози.

Пил посочи, че е „скептично настроен“, че бързите и големи лихвени повишения ще спомогнат за намаляването на инфлационните очаквания и че ще доведат до дезинфлация, която няма да има никакви реални последици за икономиката. В последните месеци АЦБ бе обект на критики, че действа твърде бавно в озаптяването на инфлацията.

„Мисля, че кривата на Филипс все още не е изчезнала. Има разговори какъв е наклонът на кривата и как се променя, но тя не е изчезнала, а отслабването на икономиката може до известна степен да е необходима част от дезинфлацията, която трябва да видим“, допълни Пил.

В икономическата теория Кривата на Филипс предполага, че има обратна зависимост между инфлацията и нивото на безработица.

Пил подчерта още, че отслабването на английската икономика не е предизивкано единствено от паричната политика, а действат и други фактори, в т.ч. шоковете на предлагането и поскъпващата енергия.

„Смятам, че има опасност, с която сме наясно, че АЦБ и Комисията за парична политика към банката ще бъдем обвинени за рецесията. Рецесията реално бе задвижена от други сили и ние се опитваме да управляваме приспособяването към тези други сдвигатели“, каза Пил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още