IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ призова за по-строги глобални регулации след проблемите с пенсионните фондове

Регулаторите трябва да имат предвид дълговата тежест в цялата финансова система, изтъква Сара Брийдън

15:24 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Може да е необходимо по-строго глобално регулиране, за да се предотврати натрупването на опасни нива на дълг, след като сътресенията при пенсионните фондове във Великобритания предизвикаха хаос на финансовите пазари, заяви Сара Брийдън, служител на Английската централна банка (АЦБ), отговарящ за финансовата стабилност и риска.

Международната общност е постигнала ограничен напредък в справянето с рисковете от натрупването на дълг извън регулираните банки. Регулаторите трябва да имат предвид дълговата тежест в цялата финансова система, добавя Брийдън.

„Освен подобряването на прозрачността, регулаторите ще трябва да обмислят как най-добре да гарантират, че нивата на дълг се управляват добре“, изтъква служителят на АЦБ. По думите на Брийдън мерките могат да включват „пазарни регулации, за да се гарантира, че прекомерното натрупване на дълг се контролира по-добре от пазарните цени и маржовете“.

Коментарите на Брийдън бележат една от първите индикации за преосмисляне на регулациите, след като пакетът на кабинета на бившия британски премиер Лиз Тръс, представен на 23 септември, хвърли в хаос пазарите. Пенсионните фондове с инвестиционни стратегии бяха принудени да разпродават активи на фона на падащите цени на златото.

Кривата на доходност при британските държавни облигации се лута между безпрецедентни ръстове и дълбоки спадове на фона на хаотичната търговия. Източник: Bloomberg Кривата на доходност при британските държавни облигации се лута между безпрецедентни ръстове и дълбоки спадове на фона на хаотичната търговия. Източник: Bloomberg

Драматичният спад на цените можеше да навреди на цялата икономика, изтъква Брийдън. Според нея изтеглените 200 млрд. паунда от LDI фондовете, които са фокусирани върху инвестициите, водени от пасиви, е застрашило пазара на британски облигации на стойност 1,4 трлн. паунда, който сам по себе си действа като база на финансовата система на Великобритания, стояща в основата на около 2 трлн. паунда заеми по отношение на реалната икономика чрез по-широките кредитни пазари, добавя Брийдън.

Банките трябва да подобрят своите стрес тестове и да изискват от контрагентите да показват по-голяма прозрачност относно скрития ливъридж, добавя служителят на АЦБ.

Водещите брокери трябва да имат достъп до данни за общия ливъридж на фондовете, а не само за частта, за която са допринесли, добавя Брийдън. „Предвид глобалния характер на небанковите бизнес модели, от съществено значение е прозрачността и наличността на данните да бъде подобрена чрез международни усилия“, изтъква още тя.

Брийдън каза още, че наличните данни предполагат, че LDI фондовете са набрали над 40 млрд. паунда средства и са генерирали над 30 млрд. паунда продажби на злато по време на операциите на АЦБ, което значително намалява нивото на дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още