IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на Фед и АЦБ оцветиха в червено борсите в Европа

Световните пазари като цяло реагираха негативно на повишаването на лихвените проценти

19:47 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европеските борси завършиха търговията в четвъртък на червено, след като световните пазари реагираха на новината за допълнителните повишения на лихвите от Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 1% надолу. Автомобилният сектор спадна с 2,55% на борсата и поведе пониженията, а повечето сектори също се озоваха на червено. Секторът на петролните и този на газовите компании бяха сред малкото, които записаха ръстове – съответно с по 1%.

Британският FTSE обаче не последва тенденцията в Европа и приключи с 0,6% повишение след последното решение на АЦБ за лихвите.

Английската централна банка повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта, като същевременно отбеляза, че прогнозите ѝ за растеж и инфлация показват „много предизвикателна“ перспектива за икономиката на Обединеното кралство, докато банката се опитва да върне инфлацията обратно към целта от 2%.

Решението следва сходно увеличение със с 75 базисни пункта от Фед вчера, което е четвъртото поредно, докато централната банка се бори с необузданата инфлация в страната. Председателят на Фед Джером Пауъл също сигнализира за потенциални бъдещи повишения.

Световните пазари реагираха негативно на последния ход на Федералния резерв. Книжата в Азиатско-Тихоокеанския регион се озоваха на червено, а тези в САЩ останаха без съществени изменения в началото на борсовия ден, след лоша предходна сесия.

Нидерландската компания за банкови и финансови услуги ING Group записа 8% ръст на цената на акциите в следобедните часове, след като започна изпълнението на план за обратно изкупуване на акции на стойност 1,5 млрд. евро.

Междувременно германският производител на електроуреди Rational потъна с 12%, след като отчете финансовите си резултати за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още