IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очаквано повиши лихвите с още 0,75 пункта, намеквайки, че навлиза в крайната фаза

Вероятно ще са необходими "постоянни увеличения", за да се достигнат лихвените проценти до ниво, което е "достатъчно рестриктивно" за 2% инфлация

20:05 | 02.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв на САЩ повиши с единодушно решение лихвения процент с поредните 0,75 пункта до диапазона от 3,75 до 4% - най-високото му равнище от 2008 г. насам, както бе очаквано, като същевременно даде сигнал, че агресивната кампания за ограничаване на инфлацията може да наближава заключителната си фаза.

Макар че централните банкери заявиха, че вероятно все още ще са необходими "постоянни увеличения", за да се достигнат лихвените проценти до равнище, което е "достатъчно рестриктивно, за да се върне инфлацията към 2% с течение на времето", те добавиха нови формулировки в изявлението си след двудневната среща във Вашингтон.

Фондовите пазари реагираха първоначално положително на новината. Широкият индекс S&P 500, бенчмаркът на сините чипове Dow Jones и технологичният Nasdaq се повишиха значително веднага след решението. След изказвания на Пауъл обаче борсите поеха силно надолу.

В ново изречение в изявлението си Фед също така заяви: „При определянето на темпа на бъдещите увеличения на целевия диапазон Комитетът ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие“. 

Новите формулировки се случват на фона на все още силните показания за инфлацията и работните места, макар че сектори като жилищното строителство и производството значително забавиха темповете си, коментира Bloomberg. 

Това е четвърто поредно увеличение с такъв размер, тъй като централните банкери се стремят да намалят инфлацията чрез забавяне на икономиката. Някои от централните банкери наскоро започнаха да сигнализират за желанието си да започнат да намаляват размера на увеличенията след тази седмица и евентуално да спрат вдигането на лихвите в началото на следващата година, за да могат да видят ефекта от своите стъпки. 

Пауъл заяви, че пътят за постигане на "меко приземяване" се е стеснил, тъй като Фед не е забелязал понижаване на инфлацията.

Меко приземяване - или ситуация, при която Фед намалява инфлацията чрез забавяне на растежа, без да предизвиква рецесия - все още е възможно, каза той. Но по-рестриктивната парична политика за борба с инфлацията стеснява прозореца за постигане на "меко приземяване", каза Пауъл.

"Никой не знае дали ще има рецесия или не, и ако има, колко тежка ще бъде тя", каза той, като добави, че работата на Фед е да възстанови ценовата стабилност. След коментарите му борсите поеха стръмно надолу. 

Въпреки досегашните резки покачвания на лихвата инфлацията в САЩ се оказва устойчива и се разпростира сред широк набор от стоки и услуги, а решенията на Фед стават все по-трудни. По-бавно затягане на паричната политика може да задълбочи проблема с растящите цени, но пък иначе прекомерно покачване на лихвите заплашва да тласне страната към рецесия.

Индексът на потребителските цени през октомври показа ускоряване на базовата инфлация, която изключва волатилните елементи като храна и енергия. Поскъпването вече обхваща не само сектори, пряко засегнати от пандемичните разриви или войната, но и категории като услугите. Според насоките на Фед от септември основната лихва трябваше да достигне 4,4% до края на годината, а пикът ѝ да е 4,6% през следващата. Но предвид последните данни много икономисти и инвеститори залагат, че лихвата ще достигне максимум от 5%.

„Данните за инфлацията и пазара на труда от септември насам сами по себе си не предполагат, че темпът на повишаване на лихвените проценти трябва да бъде намален", казва пред Handelsblatt Блерина Уручи, главен икономист за САЩ в компанията за управление на активи T. Rowe Price. На други места обаче повишаването на лихвените проценти от страна на Фед със сигурност е оказало влияние.

„Те трябва да забавят темпото. Нека не забравяме, че 50 базисни пункта е бързо; 75 базисни пункта е наистина бързо", казва Елън Мийд, икономист от университета Дюк, която е бивш старши съветник във Фед. 

Декември би бил естествен момент за забавяне на темпа на повишаване на лихвените проценти, тъй като на тази среща длъжностните лица биха могли да използват нови прогнози, за да покажат, че очакват да достигнат по-висок върхов или краен лихвен процент, отколкото са очаквали преди, каза тя. Дебатът за скоростта на увеличението може да засенчи по-важния дебат за това колко високи ще бъдат лихвите в крайна сметка. "По-бързото увеличение сега е свързано с повишаване на крайния лихвен процент", казва пред WSJ Мийд.

Настроенията на горещия пазар на жилища, например, значително се понижиха. Потребителските разходи се забавят, а групите с по-ниски доходи вече са изчерпали спестяванията си от пандемията. Основните борсови индекси спаднаха рязко от началото на годината, въпреки че през последните седмици фондовите пазари в САЩ се повишиха. Икономистите също така предупреждават, че ще са необходими няколко месеца, за да може повишението на лихвените проценти от страна на Фед да достигне до националната икономика.

Затова Майкъл Уилсън, главен стратег по капиталовите пазари в Morgan Stanley, смята, че инфлацията е достигнала своя връх и „може да спадне по-бързо, отколкото мнозина очакват". Уилсън е смятан за един от най-големите песимисти на Wall Street, който сравнително правилно прогнозира спада на цените през тази година.

Това може да накара Пауъл да повиши лихвите малко по-бавно след сегашното голямо увеличение. Обсъжда се, че през декември може да последва увеличение с 0,5 процентни пункта.

Знакът от страна на централните банкери, че в бъдеще повишаването на лихвените проценти ще става с по-малки стъпки, „е важен, за да продължи ралито на капиталовите пазари", посочва Уилсън. Той очаква, че широкият бенчмарк индекс S&P 500 може да се повиши до 4150 пункта, което би означавало увеличение с около седем процента в сравнение с края на търговията в понеделник.

От дълго време инвеститорите се надяват, че Фед ще забави темпа на повишаване на лихвените проценти, но досега винаги са оставали разочаровани. През последните две седмици индексът S&P 500 се повиши с около осем процента, въпреки че акциите на големите технологични компании като Amazon и Meta загубиха много от стойността си.

Загриженост за стабилността на финансовия пазар: пазарът е „крехък и уязвим на сътресения" 

Загрижеността за стабилността на финансовите пазари също е аргумент за по-бавни действия на Фед. Анализаторите на Bank of America предупреждават по-специално за продължаващата неликвидност на търговията с държавни облигации на САЩ, която всъщност е най-ликвидният пазар в света. Но в момента, казват те, е по-трудно да се съчетаят купувачите и продавачите на държавни ценни книжа, отколкото когато и да било след срива заради Covid през март 2020 г. Пазарът е „крехък и уязвим на сътресения“. 

Същевременно лекото смекчаване на повишаването на лихвите не е лесно решение за Фед. Облекчаващото рали, което Уилсън и много други стратези очакват, е контрапродуктивно за централната банка. В края на краищата през последните месеци тя умишлено помрачаваше настроенията на финансовите пазари с повишаването на лихвените проценти, за да се бори с нарастващите цени. Централните банкери „трябва да намерят стратегия за постигане на баланс между борбата с инфлацията и поддържането на функционирането на пазара", призовава Уручи от T. Rowe Price.

Компромисно решение би могло да бъдат по-бавните действия на Фед след заседанието в сряда, но повишението на лихвените проценти да е по-голямо от предварително планираното. Освен това няма да се налага да съобщава това решение още в сряда, смята Уручи. „Фед ще остави възможностите си отворени за срещата през декември и няма да облекчи финансовите условия преждевременно“. 

Икономистите на Goldman Sachs очакват Фед да повиши лихвените проценти с 0,5 процентни пункта през декември и с 0,25 процентни пункта през февруари и март. Тогава основният лихвен процент ще бъде в диапазона от 4,75% до 5% и ще остане на това ниво за известно време.

През последните седмици централните банкери на САЩ изразиха смесени мнения. „Трябва да започнем да планираме забавяне на темпото", каза Мери Дали, ръководител на базираната в Сан Франциско регионална централна банка. Други, като Лорета Местер от Фед в Кливланд, обаче призовават да не се прекратява твърде рано инфлационното таргетиране. При инфлация от 8,2% все още има много работа, за да се върнат цените към целевото равнище от 2%, пояснява тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
До: Dani_2077Да ви го нач**кам в секция "коментари"Защо ? публикува 1/4 от текста ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
"Пауъл заяви, че пътят за постигане на "меко приземяване" се е стеснил, тъй като Фед не е забелязал понижаване на инфлацията." Нищо "меко" няма, и няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
Иван Митев
преди 1 година
Сега се употребява създаващ щети метод за американска финансова политика. Министерството на финансите на САЩ влияе за промяна на покупателната способност на долара. Американската финансова неправилност причинява сегашната инфлация в САЩ.Федералният резерв не е компетентен за прекратяване на сегашната инфлация в САЩ. С некомпетентност не може успешно да се прекрати инфлацията в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още