IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ загърби опасенията за прекалено затягане и покачи лихвата с 0,75 пункта

Мнозинството от централните банкери са подкрепили увеличението, което е най-голямото от 33 години насам

14:21 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) очаквано повиши лихвите със 75 базисни пункта (б.п.) в четвъртък, загърбвайки опасенията за прекалено парично затягане, като сигнализира, че ще продължи с лихвените повишения.

С хода, който е най-големият от 33 години насам, банката повиши основната си лихва до 3%, присъединявайки се към регулаторите, които от месеци увеличават своите лихви с по 75 б.п., в т.ч. Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв на САЩ. Според публикация на сайта на ведомството мнозинството от 9-членната Комисия по парична политика към банката (7 души) са подкрепили това увеличение, като един е гласувал за половин процентен пункт, а друг - за 25 б.п.

Само ден по-рано Фед одобри четвърто поредно лихвено повишение в този размер, а за ЕЦБ, чието заседание бе миналата седмица, това бе второ такова.

С увеличението от АЦБ загърбиха опасенията от прекалено силно затягане, след като по-рано през годината имаше страхове, че се действа твърде бавно на фона на ускоряващата се инфлация. Последните данни показаха, че инфлацията във Великобритания е достигнала 10,1% на годишна база през септември, ускорявайки се от отчетените месец по-рано 9,9%.

Инфлацията във Великобритания се ускори обратно до 40-годишния си връх. Източник: Bloomberg L.P Инфлацията във Великобритания се ускори обратно до 40-годишния си връх. Източник: Bloomberg L.P

Бързото покачване на цените свива продажбите на дребно, както и плановете на британците за коледни подаръци тази година. Това обаче далеч не бе единственият проблем за ведомството на Андрю Бейли в последните месеци.

Представеният в края на септември икономически план на правителството на бившия премиер Лиз Тръс, включващ данъчни намаления, доведе до поевтиняване на британския паунд и отлив от британски държавни облигации. Сътресенията на световните пазари доведоха до оставката на Тръс, а АЦБ започна да продава облигации, макар и с леко забавяне заради вълненията сред инвеститорите.

"АЦБ е изправена пред невероятно трудната балансираща задача на покачване на лихвените проценти в рецесионна икономика", каза Швета Сингх, старши икономист в британския фонд мениджър Cardano цитирана от Ройтерс.

46 от 53-ма анкетирани от медията икономисти очакваха хода АЦБ.

Сегашните прогнози на банката са потребителската инфлация в Обединеното кралство да достигне връх от около 11% през четвъртото тримесечие и да започне да намалява в началото на 2023 г. "Потребителската инфлация се очаква да намалее рязко до някакво ниво под целта от 2% след две години и допълнително под целта след три години", прогнозират от финансовата институция.

Що се отнася до икономическия растеж, прогнозите са брутният вътрешен продукт (БВП) да намалее през втората половина на 2022 г. и да продължи низходящата си тенденция през 2023 г. и през първата половина на 2024 г., тъй като поскъпналата енергия и по-затегнатите финансови условия ще натежат на потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още