IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заявленията за помощи за безработни в САЩ достигна тримесечен връх

Влияние върху движението е оказала вълната от уволнения в технологичния сектор

18:15 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на заявленията за помощи за безработни в САЩ се изкачи до тримесечен връх насред вълната от уволнения в технологичните компании, пише Bloomberg.

Данните са сигнал за охлаждането на нажежения пазар на труда в страната.

Първоначално подадените молби са се увеличили със 17 хил. до 240 хил. броя в седмицата до 19 ноември, съобщи американското министерство на труда в сряда. Медианните прогнози в анкета на медията бяха за ниво от 225 хил. броя.

Продължаващите молби - включващи хората, които вече са получили такива помощи за седмица или повече - също са се увеличили с 48 хил. броя до 1,55 млн. броя в седмицата до 12 ноември, като това е бил най-високият резултат от март насам. Показателят е нараснал за шеста седмица поред.

Икономистите следят данните внимателно, тъй като в миналото те са били ранни индикатори за рецесия. Въпреки че показателят е значително над дъното, достигнато през май тази година, все още е под миналогодишните нива и под исторически средната стойност.

Федералният резерв на САЩ започна най-агресивния си цикъл на парично затягане от 80-те години насам в опит да охлади икономиката и да забави рекордната инфлация. Бързото покачване на лихвите се отрази върху сектори като имотния и строителния, но като цяло пазарът на труда остана силен.

Причина за резултата от миналата седмица е вълната уволнени в редица технологични компании от Amazon до Meta Platforms.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още