IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хънт изключва възможността Великобритания да се отклони от търговската сделка с ЕС след Brexit

Търканията с ЕС в областта на търговията може да бъдат намалени с по-добро използване на технологии, смята британският финансов министър

19:22 | 23.11.22 г.
Британският финансов министър Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg LP
Британският финансов министър Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg LP

Британският финансов министър Джереми Хънт изключи смекчаване на Brexit чрез промяна на търговската сделка с ЕС след искания от компании да улесни наемането на служители от чужбина и за отмяна на търговски бариери, предава Ройтерс.

Мрачните перспективи пред британската икономика, белязани от стагнация на инвестициите на бизнеса и вяла търговия след Brexit, предизвикват призиви от компании и икономисти за по-близки връзки с ЕС и по-разхлабен подход към имиграцията в подкрепа на растежа.

По време на изслушване пред бюджетната комисия в британския парламент Хънт беше попитан за съобщения в медиите, че подкрепял преминаване към отношения с ЕС по подобие на тези с Швейцария, което включва тясно съобразяване с правилата на съюза и малко ограничения върху миграцията на работници от страните членки.

„Мога да изключа всякакви твърдения, че правителството е имало някога намерения да се отклони от сделката за Brexit и да се насочи към положение, в което нямаме пълен контрол върху регулациите си, компрометираме свободата на движение“, каза Хънт.

„Мога категорично да заявя, че това никога не е била нашата позиция“, допълни той.

Хънт добави, че според него съществуващите търкания в сферата на търговията с ЕС може да бъдат намалени чрез по-добро използване на технологии.

Според британското Споразумение за търговия и сътрудничество след Brexit с ЕС няма мита върху стоки, преминаващи между Великобритания и съюза, но има отделни правила за регулациите, митническите проверки и имиграцията.

Премиерът Риши Сунак каза пред бизнес лидери на конференция на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) в понеделник, че „недвусмислено“ Великобритания трябва да следва собствен дневен ред в областта на регулациите и миграцията.

CBI съобщи, че Великобритания трябва да създаде програма за временни работни визи, за да подкрепи икономическия растеж и също така да разреши спор с ЕС заради правилата за търговия в Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още