IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна дава жега на производството на оръжия

Увеличението е значително в Европа, където редица установени производители на оръжия свикнаха с едни по-скромни мирновременни заявки

21:00 | 24.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Най-големите производители на оръжия в света увеличават производството на ракетни установки, танкове и амуниции, докато индустрията се пренасочва, за да отговори на очакваното устойчиво търсене, предизвикано от войната в Украйна, пише Wall Street Journal в материал.

Увеличението е значително в Европа, където редица установени производители на оръжия свикнаха с едни по-скромни мирновременни заявки за техните продукти и сега се опитват да увеличат капацитета си. Акциите на редица от тези по-малко известни международни компании, включително германската Rheinmetall и шведската Saab, поскъпват с надежда за големи поръчки.

Rheinmetall – един от най-големите производители в Европа на оръжия и муниции, миналата седмица прие да купи испански конкурент в опит да увеличи капацитета си на производство на муниции. Главният изпълнителен директор заяви, че очаква големи нови договори догодина.

„Трябва да вземете предприемачески решения“, каза главният изпълнителен директор Армин Папергер. „Потребителите ще дадат договори на компании, които имат капацитета“, допълни той.

Желанието за увеличаване на производството се отразява и на САЩ и Азия. Пентагонът се ангажира с изпращането на над 17 млн. долара под формата на оръжия и услуги за Украйна, като по-голяма част от продукцията ще се вземе от вече съществуващите резерви. Също така министерството на отбраната връчи за изпълнение нови договори за 3,4 млрд. долара за подновяване на резервите си, както и тези на съюзниците.

И от двете страни на Атлантика растящото търсене съвпада с проблеми с веригата на доставки и недостиг на работна сила и части. Някои от най-търсените оръжия във войната – като преносимите зенитно-ракетни комплекси Stinger, на практика вече не се произвеждат, което кара компаниите да търсят нови решения бързо.

Raytheon Technologies Corp. използва стари системи Stingers и връща на работа пенсионирани служители, за да увеличи производството си, което значително е намаляло. САЩ не са поръчвали нови ракети от този вид от 2008 г. насам. L3Harris Technologies Inc., която има 200 млн. долара в поръчки за Украйна, събира компютърни чипове от стари радиа за производството на ново комуникационно оборудване и за да изпълни целите си за доставки, свързани с Украйна. Lockheed Martin Corp. пък удвоява производството на своите противотанкови ракети Javelin, сглобявани съвместно с Raytheon, и увеличава производството на ракетните установки Himars и ракетите GMLRS с 60%.

А в Азия Южна Корея планира да продава артилерийски снаряди, предназначени за Украйна, чрез поверителна оръжейна сделка между Сеул и Вашингтон, за което Wall Street Journal по-рано съобщи.

Бюджетите за отбрана в Европа, които намаляват от десетилетия насам, постепенно нарастват отново, откакто Русия анексира полуостров Крим през 2014 г. Инвазията на Украйна през февруари пък донесе още по-непосредствено стимулиране. Акциите на Rheinmetall поскъпват със 115% от 1 януари, докато тези на Saab и британската BAE Systems PLC прибавят към цената си съответно 30% и 44%.

В САЩ производителите от дълго време осигуряват оборудване за износ и за сухопътни войни по света. Войната в Украйна им донесе по-малко повишение. Акциите на Lockheed поскъпнаха с 36% от началото на годината. Тези на General Dynamics пък са нагоре с 22%, а на Raytheon с 12%.

Полша увеличава бюджета си за отбрана до 3% от брутния си вътрешен продукт през 2023 г.  от 2,1% в момента. Литва, Латвия и Естония се придвижват към 2,5%, съобщава базираният в Лондон аналитичен център International Institute for Security Studies. Финландия и Великобритания също поеха ангажимент за увеличаване на бюджетите си.

Последна актуализация: 18:43 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Най-мирната държава в света , раздвижи оръжейният бизнес на света , докато систематично ликвидира собствените си бойни единици и жива сила ... Единствено скромно анексира по някоя и друга пералня или съдомиялна ... Прелест ... Дрогаре антиваксъре-газовици , какви подводници ще купим според вас ?! Норвежките клас Ula или немски Type 212A ?! Трябва ли да модернизираме Т72 или направо на Leopard да скачаме ?! Германски или корейски ?! И няколко HIMARS за цвят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още