IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Германската индустрия страда все по-малко от дефицит на суровини

В зависимост от развитието на ситуацията с коронавируса в Китай обаче може отново да се стигне и до затруднения при доставките

13:33 | 03.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През декември оплакванията на германската промишленост за липса на материали намаляват за трети пореден месец. 50,7% от компаниите все още изпитват затруднения, което е спад спрямо 59,3% през ноември, съобщи базираният в Мюнхен институт Ifo в свое проучване във вторник. „Изглежда, че в много сектори вече се наблюдава преодоляване на затрудненията", казва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията на Ifo. „Това ще подкрепи икономиката през следващите месеци“, пояснява той. 

В зависимост от развитието на ситуацията с коронавируса в Китай обаче може отново да се стигне и до затруднения при доставките. Германската икономика получава повече стоки от Народната република, отколкото от която и да е друга държава.

По данни на Ifo броят на предприятията с материални затруднения е намалял в почти всички сектори на промишлеността. Въпреки това някои от настоящите стойности все още са значително по-високи от дългосрочната си средна стойност. Машиностроенето и автомобилната индустрия продължават да са най-засегнати: тук около 75% от фирмите съобщават за проблеми. В електротехническата промишленост този дял все още е около 63%. Хартиената промишленост понастоящем е най-малко засегната - 11,3% от фирмите в сектора съобщават за проблеми. 

Германските износители се надяват, че търговията отново ще се активизира, тъй като затрудненията ще намалеят. „Много компании имат доста големи натрупани поръчки, които не са могли да бъдат обработени през последните месеци поради недостиг на материали", заяви пред Ройтерс Дирк Яндура, президент на Федерацията на германските търговци на едро, външна търговия и услуги (BGA). „С отслабването на затрудненията в материалната сфера би следвало да се наблюдават ефекти на догонване“. Това ще подпомогне външната търговия през новата година, смята Яндура. 

Според проучване липсата на междинни продукти от чужбина е струвала скъпо на германската промишленост. От началото на 2021 г. до средата на 2022 г. стоки на стойност почти 64 млрд. евро няма да могат да бъдат произведени поради затруднения в доставките, както установи в свое проучване близкият до синдикатите Институт за макроикономическа политика (IMK). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Ама разбира се. След като цели производства спират или се изнасят навън, няма нужда и от скъпите суровини. Намериха му колая и ФРГ бодро върви към Третия свят. Поне ще й е по-трудно да възроди Четвъртия райх. А Щатовете им прибират заводите. Лошо ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още