IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz Trade: България ще влезе в еврозоната най-рано през 2025 г.

Страната ни я очаква стагфлация през тази година, прогнозират анализаторите

15:20 | 09.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръст на икономиката близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация от над 10% на средногодишна база през 2023 година предвижда глобалният лидер в застраховането на търговски кредити Allianz Trade (преди Euler Hermes) в регулярния си доклад за България. На тази база международните анализатори обобщават прогнозата си за страната в едно изречение – „Страх от стагфлация“. Те обръщат внимание на отслабването на ключови фактори за икономическия растеж като износа, който се очаква да забави ръста си над три пъти до 2% спрямо 7,1% през миналата година.

Предизвикателството отворена икономика

“Българската икономика е силно зависима от експорта и съответно е уязвима при външни сътресения. Последствията от руската инвазия в Украйна и мрачните перспективи за икономическото развитие на Европейския съюз – основната експортна дестинация за българския бизнес, със сигурност ще имат негативно отражение. Към това се добавя и намалената покупателна способност на населението заради устойчивата инфлация, като разходите на домакинствата се очаква също да забавят ръста си значително до 1%. В резултат на това имаме индикации дори за слаба рецесия в началото на 2023 година в България“, обяснява д-р Манфред Щамер, главен анализатор на Allianz Trade.

Сред негативните тенденции се откроява и сериозното недоверие в бизнес средата, като доказателство за това е осезаемият спад в инвестициите със 7% за миналата година. Експертите обръщат внимание и на енергийната зависимост на България от доставки на руски газ, както и на политическата нестабилност в страната и общественото недоволство към стандарта на живот.

Анализаторите очакват да бъдат ограничени силните фискални мерки, които осигуриха ръст от 6% на публичните разходи през 2022 година и са основен фактор за нарастването на БВП с 3% през периода. Затова ключовият компенсационен механизъм за развитие на българската икономика през 2023 година, според експертите на Allianz Trade, ще бъде свежият поток на европари. При постигане на стабилност и успокояване на процесите анализаторите виждат по-дългосрочна перспектива за скромен ръст на БВП на България през 2024 година от около 2%. Данни: Allianz Trade Данни: Allianz Trade

Според прогнозата на Allianz Trade през тази година се очаква в България да продължи тенденцията заплатите да опитват да догонят ръста на цените, но да се движат с леко изоставане. Ако през 2022 година се отчита 14% средно увеличение на трудовите възнаграждения при инфлация от над 15%, прогнозите за настоящата година са за 9,5% ръст на заплатите спрямо средногодишна инфлация от малко над 10%. Очакванията се нивото на безработица да се установи около 5%.

Фискална стабилност

Наред с рисковите фактори за развитието на българската икономика, анализаторите на Allianz Trade за поредна година отчитат и положителните индикации, свързани предимно с фискалната стабилност. От една страна, наличието на валутен борд подпомага устойчивостта към турбуленции на глобално ниво, а от друга - традиционно консервативната фискална политика също намалява рисковете дори в периодите на засилени антикризисни бюджетни мерки заради COVID-19 и войната в Украйна. 

Въпреки че през последните предизвикателни години България излезе от дългата серия на бюджетен излишък, очакванията на експертите са през 2023 и 2024 година годишният дефицит да се стабилизира под 3% от БВП.

Публичният дълг у нас също достигна нива от около 24% от БВП спрямо 20% от БВП през 2019 година, като прогнозата на Allianz Trade е през настоящата и следващата година да се стабилизира без съществена промяна. Въпреки увеличението специалистите са категорични, че актуалното съотношение продължава да бъде едно най-благоприятните в рамките на ЕС.

Пътят към еврозоната

След приемането на България в „чакалнята“ на еврозоната и в банковия съюз през 2020 година анализаторите на Allianz Trade очакват присъединяване на страната към еврозоната да се случи най-рано през 2025 година.

Цялостната оценка на експертите за актуалната бизнес среда в България е „адекватна“ с позитиви като данъчната тежест, свободата на пазара на труда и търговските отношения, но и с някои дългосрочно неразрешени проблеми, свързани с ефективността на съдебната система, корупционни практики, както и с ограничения в инвестициите.

В перспективата на новата ESG ера анализаторите обръщат специално внимание и на класирането на страната на 72-ро място от 210 спрямо индекса на Allianz Trade за екологична устойчивост. Наред със сравнително благоприятни показатели за ниво на въглеродните емисии спрямо БВП вниманието се фокусира и върху области със сериозно изоставане, например развитието на възобновяеми енергийни източници и нивото на рециклиране на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още