IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимистичните прогнози за глобалната икономика не означават непременна катастрофа

Притесненията относно икономическата нестабилност са разбираеми, но през 2024 г. нещата ще изглеждат по-добре

12:21 | 14.01.23 г. 8
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Новата година бе посрещната с многобройни разговори за рецесия. От Вашингтон до Сингапур тревогата за евентуален икономически спад се засилва. Макар че има основателни причини да сме мрачни по отношение на перспективите пред световната икономика, не е задължително 2023 г. да бъде отписана. Тя дори може да се окаже сравнително добра, като се има предвид преобладаващият песимизъм.

Важните предпоставки, които помрачават перспективите, вероятно ще се разсеят. Повторното отваряне на Китай ще бъде несигурно и може да затрудни търговията, преди да я подкрепи. Светът се нуждае от Китай, който е на крака, дори и да не се доближава до цифрите, характерни за разцвета му през първото десетилетие на века. До края на годината икономическата сила № 2 на планетата ще бъде по-стабилна от сега.

Лихвените проценти в основните икономики вероятно ще си вземат почивка от възходящия марш, който направи 2022 г. толкова стряскаща. Централните банкери започват да говорят за тази перспектива - нещо, което допреди няколко месеца щеше да се смята за безразсъдно. Протоколът от декемврийското заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар предупреждава, че не се предвиждат намаления в скоро време. Въпреки нежеланието на официалните лица да отчетат подобна промяна, тя е естествена следваща стъпка след паузата.

Притесненията относно икономическата нестабилност са разбираеми. Годината беше навършила само няколко часа, когато Южна Корея, основен износител, отчете пореден спад в доставките. Министър-председателят на Сингапур Ли Хсиен Лун току-що беше завършил изявлението пред съгражданите си, че 2023 г. ще бъде предизвикателна, тъй като САЩ и Европа са изправени пред рецесия. Когато градът-държава изпрати такъв сигнал, трябва да му се обърне внимание.

Централните банкери ни казаха, че безработицата трябва да се повиши, за да се ограничи инфлацията. Пазарите на облигации започнаха седмицата с печалби, които напомниха за началото на 2001 г., когато Фед бързо намали лихвите, тъй като икономиката отслабна. Тогава опасенията за спад бяха основателни, както и сега. И все пак осеммесечната рецесия, започнала през март същата година, беше слаба в сравнение със спадовете от 2007-2009 г. и 2020 г. Продължителността ѝ беше малко под средната от Втората световна война насам, отбелязва експертната група, която определя възхода и падението на американските бизнес цикли. (Германия, както и Япония, също изпаднаха в рецесия.)

Като говорим за Фед от миналото, бившият председател Алън Грийнспан, който организира изненадващо намаляване на лихвите в първите дни на 2001 г., заяви наскоро, че рецесията този път е "най-вероятният резултат". Колкото и примамливи да са мрачните прогнози, важно е да се помни, че през 2001 г. световната икономика отбеляза ръст от около 2,5%. Въпреки че никога не е приятна, рецесията не е задължително да бъде краят на света, ако наистина сме се запътили към нея. Може би сме белязани от тежестта на последните два спада.

През 2001 г. Китай отбелязваше зашеметяващ растеж. Страната беше напът да се превърне в работилницата на света, но през последните няколко години суперлативите секнаха. Критиките към подхода на Пекин към пандемията през последните 12 месеца бяха язвителни. От световен двигател Китай се превърна в изоставащ производител. Сега обаче президентът Си Дзинпин премахва контрола върху Covid. "Макар че заглавията за общественото здраве ще бъдат негативни още месец-два или дори малко повече, силното икономическо възстановяване идва", пишат Вей Хе и Томас Гатли от Gavekal Dragonomics.

Перспективите по отношение на паричната политика обаче са по-трудно определими. Дори и една пауза би била голям проблем след най-бързото затягане на паричната политика в световен мащаб от едно поколение насам. Макар че служителите на Фед изглеждат единни в отпора си срещу по-малко безмилостния подход,

САЩ може да се окажат по-скоро изоставащ, отколкото водещ индикатор. При цялата шумотевица около индийската икономика като една от опорните точки на XXI в. това, което казва и прави Резервната банка на Индия, се забелязва сравнително малко. Време е това да приключи. Едно от най-показателните решения през последните няколко седмици дойде от Джаянт Рама Варма, дългогодишен ястреб в политическия комитет на индийската централна банка, който стана скептичен. Варма изрази несъгласие с повишението на лихвите от страна на банката през декември. Последната стъпка представлява "неоправдан риск за икономическия растеж", заяви той пред Bloomberg News.

Възможно е повече хора да споделят мнението на Варма, особено ако инфлацията се забави още. Резервната банка на Австралия неотдавна разкри, че през декември е била обсъждана пауза, въпреки че управителният съвет е предпочел увеличение с четвърт пункт. Прогнозираното повишение в Южна Корея този месец вероятно ще бъде последното. Това са окуражаващи признаци, дори и да произтичат от по-слаба активност.

Предстои корекция на курса. Когато дойде 2024 г., нещата ще изглеждат по-добре. По пътя ще има само някои неравности.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Система передачи финансовых сообщений Банка России (СПФС), аналог международной платежной системы SWIFT, не готова к реальному использованию ...https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%96%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-2Кьосе,у тебя телефон с дисковый номеронабиратель есть?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Там отмечается, что Комплекс радиоэлектронного подавления связи "Тирада-2С" способен осуществлять радиоэлектронное подавление спутниковой связи с полным дальнейшим выводом из строя. При этом выведение спутников из рабочего состояния может осуществляться непосредственно с поверхности Земли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: aldy... таварищ , спасявай се докато е време : чемодан , вокзал и в питер ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata ... кви спътници веееее ... мъска изкарва по всяка седмица по 30-40 нагоре и веднъж месечно по 100 за разнообразие ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
При дотком балона Насдак на връх петрола на дъно.Финансовата криза 2009 обратно.Сега има криптобалон а може и да бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Не прогнозите предизвикват катастрофа. Докато юропата се "управлява" от акушерки и литератори, вероятността от катастрофа е много висока. И дори вече се вижда с просто око.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
В 2023 году Россия собирается запустить три навигационных спутника ГЛОНАСС тремя аппаратами нового поколения двумя Глонассами-К и одним Глонассом-К2.Подробнее на РБК:https://***.rbc.ru/technology_and_media/14/01/2023/63c223b29a79471e6de0b2b1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Твърдото кацане беше в World Trade Center (WTC)https://money.bg/techno/dvama-tehnitsi-sa-vinovni-za-blokiraneto-na-vsichki-patnicheski-poleti-v-sasht.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още