IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес перспективите на Германия сигнализират, че рецесията може да бъде избегната

Показателят на очакванията на бизнеса се покачва за четвърти пореден месец през януари

13:17 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес перспективите на Германия продължават да се подобряват, тъй като рецесията, от която мнозина се страхуват, изглежда все по-вероятно да бъде избегната, съобщава Bloomberg.

Индексът на очакванията на бизнеса на института Ifo се повиши до 86,4 пункта през януари от 83,2 пункта месец по-рано. Това е четвъртият пореден ръст на показателя, който същевременно надминава очакванията на икономистите.

„Компаниите ни казват, че са оптимисти по отношение на следващите шест месеца и това предполага, че като цяло ще избегнем техническа рецесия“, казва президентът на Ifo Клеменс Фюст пред Bloomberg.

Той очаква германската икономика да се свие през първото тримесечие, след което да се върне към растеж около лятото.

„Най-важният риск за германската икономика беше сценарият за ограничаване на газа“, посочва Фюст, добавяйки: „Този риск вече е изключен поради мекото време и пълните газови хранилища“.

Проучването представлява поредното доказателство, сигнализиращо за по-добра краткосрочна перспектива за най-голямата икономика в еврозоната. Цените на природния газ паднаха спрямо рекордните нива, което поражда надежда, че най-горещата инфлация от десетилетия насам може да се охлади по-рано от очакваното.

Бизнес перспективите в Германия отново се подобряват през януари. Източник: Ifo/Bloomberg Бизнес перспективите в Германия отново се подобряват през януари. Източник: Ifo/Bloomberg

Германското правителство сега предвижда ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,2% за тази година, вместо свиване от 0,4%, прогнозирано през октомври, посочват източници, запознати с прогнозите, които ще бъдат представени по-късно в сряда.

Германската централна банка (Бундесбанк) изтъква, че икономиката повече или по-малко е стагнирала, вместо да се свива през последните три месеца на 2022 г. Данните за четвъртото тримесечие ще бъдат публикувани на 31 януари.

Проучване на S&P Global относно бизнес активността в еврозоната показа, че тя се връща към растеж през януари, записвайки първото си повишение от юни насам. Данните предполагат, че икономическият спад във валутния съюз може да не е толкова силен, каквито бяха опасенията преди месеци, както и че е възможно рецесията да бъде избегната.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, смятан за добър измерител на състоянието на икономиката, достигна 50,2 пункта през януари след 49,3 пункта през декември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още