IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея ще подкрепи износа след първия си икономически спад от 2020 г. насам

Износът на азиатската страна намаля с близо 6 на сто в края на 2022 г.

11:18 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Южна Корея пое ангажимент за силна подкрепа за фирмите износители, след като в четвъртък страната отчете първия си икономически спад от около 2,5 години насам основно заради намаление в износа, с което Сеул е изправен пред възможността от рецесия, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея се е понижил с 0,4% на тримесечна база през периода октомври-декември, докато анкетираните от медията икономисти очакваха понижение от 0,3 на сто. Това е първият отрицателен резултат за БВП от второто тримесечие на 2020 г. насам, като основна причина за него е понижението от 5,8% в износа и 0,4% в частното потребление.

Същевременно правителствените разходи са нараснали с 3,2%, сочат данните на централната банка на страната в четвъртък

"Правителството ще фокусира ресурси върху възстановяването на износа и инвестициите, като например засилване усилията по дерегулация и предлагане на данъчни и финансови стимули", каза южнокорейският финансов министър Чу Кюнхо.

През първото тримесечие на 2023 г. обаче има признаци на продължително влошаване, като задълбочаване спада в имотния сектор и допълнително понижаване на износа. Според статистиката износът на работен ден е с 8,8% по-нисък в периода 1-20 януари спрямо същия период година по-рано.

Икономистите обикновено определят рецесията като две или повече последователни тримесечия на спад в БВП. Ако статистиката за първите 3 месеца покаже спад в БВП, това означава, че южнокорейската икономика ще е изпаднала в рецесия преди почти четири месеца. Страната последно премина през такъв период в първата половина на 2020 г.

Ръководителят на Южнокорейската централна банка Ри Чанйонг заяви по-рано през месеца, че все още е рано да се каже дали страната изпада в рецесия. "Намираме се на несигурен ръб и трябва да погледнем още данни, за да дадем повече детайли през февруари", каза банкерът на 13 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още