IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея покачи лихвите за 10-и път и сигнализира край на паричното затягане

Гълъбовите коментари на управителя на централната банка предизвикаха спад в доходността по държавните облигации

11:59 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейската централна банка повиши лихвата си с 25 базисни пункта (б.п.) в петък в съответствие с очакванията, но доходността по държавните ценни книжа (ДКЦ) на страната намаля вследствие на коментари, които предполагат, че кампанията на парично затягане може да е приключила, съобщи Ройтерс.

След обявяването на решението, с което лихвата достигна 3,5%, доходността по 10-годишните ДКЦ  се сви до 3,270%, или най-ниското ниво от края на август насам.

В свое изявление от ведомството на гуверньора Ри Чанйонг посочват, че икономическият растеж тази година ще е под прогнозите от ноември, докато инфлацията ще се забави в съответствие с очакванията. Регулаторът премахна онази част от изявлението си, в която се посочва необходимостта от още лихвени повишения.

"Бордът ще прецени дали лихвата трябва да нарасне още, докато цялостно оценява низходящите икономически рискове и тези за финансовата стабилност, ефекта от лихвените увеличения, темпа на забавяне на инфлацията и промените в паричната политика на големите страни", посочват от банката в своето изявление.

Икономистите, анкетирани от медията, прогнозираха, че днешното решение ще сложи край на паричното затягане, което централната банка започна през август 2021 г.

"Имаше повече недоволни, отколкото се очакваше, и коментарите на управителя бяха като цяло гълъбови*", смята Ан Джекюн, анализатор по фиксирана доходност в Shinhan Securities.

По време на пресконференция управителят Ри Чанйонг посочи, че двама от шестимата членове на борда са гласували да оставят лихвата без промяна. Ри не гласува, когато има сформирано мнозинство сред останалите шестима членове.

Брутният вътрешен продукт (БВП) вероятно е бил на по-ниско ниво през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното, каза още Ри. Това би бил първият спад от средата на 2020 г. насам. Данните за последното тримесечие на миналата година все още не са публикувани.

По думите му е рано да се каже дали икономиката ще премине през две последователни тримесечие на спад, но се надява растежът да е по-добър през текущото тримесечие.

С днешното решение, което маркира 10-тото лихвено увеличение, общото парично затягане достигна 300 б.п.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още