IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Samsung падна до осемгодишно дъно 

Мрачните предварителни данни оказват допълнителен натиск върху най-големия производител на чипове за памет в света да намали производството 

09:25 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Корейският концерн Samsung Electronics Co Ltd отбеляза, че тримесечната му печалба е спаднала с две трети до осемгодишно дъно, тъй като отслабващата световна икономика понижи цените на чиповете за памет и намали търсенето на електронни устройства. 

Неубедителната оценка на печалбата на най-големия в света производител на чипове с памет, смартфони и телевизори - индикатор за световното потребителско търсене - задава слаб тон за тримесечните резултати на други технологични фирми, коментира Ройтерс. 

Според анализатори резултатите на Samsung ще се свият отново през текущото тримесечие, след като южнокорейската компания обяви, че оперативната ѝ печалба за периода октомври-декември вероятно е спаднала с 69% до 4,3 трилиона вона (3,37 млрд. долара) от 13,87 трилиона вона година по-рано. 

Това е най-ниската тримесечна печалба на Samsung от третото тримесечие на 2014 г. насам и не достигна очакванията на Refinitiv SmartEstimate за 5,9 трлн. вона, която се основава на прогнозите на анализатори. 

„Всички бизнеси на Samsung преживяха трудни времена, но особено чиповете и мобилните устройства", казва пред Ройтерс Лий Мин-хи, анализатор в BNK Investment & Securities.

Тримесечните приходи вероятно са намалели с 9% спрямо същия период на предходната година до 70 трилиона вона, съобщи Samsung в краткото си предварително изявление за резултатите. Четвъртата по пазарна стойност компания в Азия ще публикува подробни данни за финансите си на 31 януари.

Нарастващите лихвени проценти в световен мащаб и разходите за живот понижиха търсенето на смартфони и други устройства, които Samsung произвежда, както и на полупроводници, които доставя на конкуренти като Apple Inc.  Цените на чипове паднаха драстично през 4 тримесечие. Графика: Bloomberg Цените на чипове паднаха драстично през 4 тримесечие. Графика: Bloomberg

„В областта на паметта спадът в търсенето през четвъртото тримесечие беше по-голям от очакваното, тъй като клиентите коригираха запасите си в стремежа си да затегнат още повече финансите...", се казва в изявлението на Samsung.

Печалбата на бизнеса с мобилни устройства е намаляла през четвъртото тримесечие, тъй като продажбите на смартфони и приходите от тях са се свили поради слабото търсене в резултат на продължителните макроикономически проблеми, добави Samsung.

„Цените на чиповете с памет спаднаха в средата на двадесетте процента през тримесечието, а телефоните от висок клас, като например сгъваемите, не се продаваха толкова добре", казва Лий от BNK Investment, добавяйки, че бизнесът на концерна с дисплеи е пострадал поради забавянето на производството на клиента Apple в най-голямата фабрика за iPhone в света в Китай през тримесечието.

Трима анализатори заявиха, че очакват печалбата на Samsung да се срине отново през текущото тримесечие, като вероятно ще има оперативна загуба за бизнеса с чипове, тъй като пренасищането предизвиква по-нататъшен спад на цените на чиповете за памет.

Всички бизнеси на Samsung преживяха трудни времена, но особено чиповете и мобилните устройства.
Лий Мин-хи
анализатор в BNK Investment & Securities

Мрачните предварителни данни оказват допълнителен натиск върху Samsung, най-големия производител на чипове за памет в света, да превключи на друга скорост и да намали производството и капиталовите разходи, което подхранва надеждите за обрат. Акциите на Samsung поскъпнаха с около 1%, след като при отварянето на пазара се колебаеха между печалбата и загубата. Цената на акциите на конкурента SK Hynix Inc. също се повиши с около 1%, докато книжата на корейските доставчици на чипове поскъпнаха. 

„Samsung е категорична, че не планира да намалява капиталовите разходи или доставките, но бързото влошаване на търсенето и влошаването на рентабилността означава, че ръководството може да бъде принудено да обмисли немислимото, т.е. съкращаване на производството на памети", заяви пред Bloomberg анализаторът от CLSA Санджив Рана.

Макар че нивата на запасите на Samsung предполагат обрат през второто тримесечие, вероятното намаляване на производството на чипове за памет може да означава обрат „малко по-рано", заяви пред Bloomberg TV Даниел Ю, ръководител на глобалното разпределение на активи в Yuanta Securities Korea. 

След като увеличиха производството си до рекордни нива, за да посрещнат ръста в търсенето от времето на пандемията, производителите на чипове трябваше да намалят инвестициите си за ново производство и да съкратят разходите си, за да се справят със сегашните проблеми.

Редица производители на чипове за памет, включително Micron Technology Inc., заявиха, че не очакват възстановяване преди втората половина на тази година и намалиха бюджетите за ново оборудване и заводи и свиха разходите. Micron освен това предупреди, че ще бъде трудно да се върне към рентабилност през тази година, като обяви 10% намаление на работната си сила, както и още съкращения на капиталовите разходи. Hynix заяви, че ще намали капиталовите си разходи наполовина за 2023 г. Корейският износ на чипове. Графика: Bloomberg Корейският износ на чипове. Графика: Bloomberg

По-рано Samsung заяви, че няма непосредствени планове за намаляване на производството. Оттогава насам обаче спадът на цените на чиповете за памет се ускори, тъй като конкуренцията между клиентите се засили. 

„Спадът в търсенето през четвъртото тримесечие беше по-голям от очакваното, тъй като клиентите коригираха запасите в усилията си за по-нататъшно затягане на финансите", заяви Samsung в свое изявление. Компанията отбеляза по-голям от очаквания спад на цените на паметта и добави, че „продажбите на смартфони и приходите от тях са намалели поради слабото търсене в резултат на продължителните макропроблеми".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още