IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Samsung може да се свие с 25% - първия спад от близо три години 

Очаква се тя да достигне най-ниското ниво за тримесечна печалба от периода януари-март на 2021 г. насам.

09:52 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Печалбата на Samsung Electronics Co Ltd за третото тримесечие може да спадне с 25%, което би било първият спад на годишна база от близо три години, тъй като икономическият спад намалява търсенето на електронни устройства и чиповете, които ги захранват, предава Ройтерс. 

В световен мащаб инфлацията се увеличава, централните банки агресивно повишават лихвените проценти, опасенията за рецесия нарастват, а несигурността относно последиците от инвазията на Русия в Украйна не стихва. В резултат на това както предприятията, така и потребителите ограничават разходите си.

Оперативната печалба на Samsung, най-големият в света производител на чипове за памет и смартфони, вероятно ще спадне до 11,8 трилиона вона (8,3 млрд. долара) през тримесечието юли-септември, показва прогнозата на Refinitiv SmartEstimate, направена от 22 анализатори.

„Тъй като е най-големият производител на чипове за памет в света, водещ в производството на OLED дисплеи за телевизори и мобилни устройства и водещ в доставките на смартфони, Samsung е силно чувствителен към икономиката, а резултатите му са силно свързани с търсенето", казва Грег Рох, ръководител на изследователската дейност в Hyundai Motor Securities.

Това ще бъде първият спад на печалбата от първото тримесечие на 2020 г., в началото на пандемията, и най-ниското ниво за тримесечна печалба от първото тримесечие на 2021 г. насам. До последното тримесечие стабилното търсене на устройства, тъй като хората бяха принудени да останат вкъщи, генерира големи печалби за южнокорейския технологичен гигант.

Оперативната печалба за бизнеса с чипове на Samsung вероятно е спаднала с близо една трета до 6,8 трилиона вона, показва средната стойност на седем оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още