IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея остана силна, оправдавайки следващо парично затягане

Покачването на цените се забавя, но недостатъчно бързо, обясни анализатор

12:00 | 30.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Южна Корея остана достатъчно силна през декември, за да оправдае още едно лихвено повишение през следващата година, докато централната банка се доближава до края на своя цикъл на парично затягане, пише Bloomberg.

Потребителските цени в страната са се увеличили с 5% на годишна база през декември, като движението е било през промяна спрямо ноемврийския резултат. Икономистите очакваха инфлацията да се ускори малко повече до 5,1%.

Инфлацията се забави значително през ноември, което Южнокорейската централна банка приписа основно на влиянието на базови ефекти. В отделно изявление от ведомството прогнозират, че тя ще остане около 5% в началото на 2023 г. Преди финансовата институция бе посочила, че ще продължи да затяга паричната политика, докато ръстът на потребителските цени e в рамките на 5%.

„Инфлацията се забавя спрямо достигнатите по-рано върхове, но просто недостатъчно бързо“, обясни Ан Джекюн, анализатор по фиксирана доходност в Shinhan Securities. “Това не оставя друг избор на централната банка, освен да повиши лихвите отново“.

Следващото заседание на регулатора е на 13 януари 2023 г. Очакванията са за поредно увеличение от 25 базисни пункта (б.п.) до ниво на основната лихва от 3,5%.

За колко време ще се задържи инфлацията на тези високи равнища и още колко ще продължи Федералният резерв на САЩ да покачва лихвите вероятно ще са сред ключовите фактори, които ще натежат при вземането на решения от южнокорейския регулатор.

Натрупалото се потребление е сред факторите, подсилващи възходящото движение на инфлацията в Южна Корея и в САЩ. Потребителите започнаха по-често да посещават ресторанти и да пътуват тази година, след като противоепидемичните мерки бяха разхлабени в опит да се подкрепи секторът на услугите.

На две от заседанията си тази година централната банка на азиатската страна повиши лихвите с по половин процентен пункт, опитвайки се да настигне Фед и да овладее поевтиняването на корейския вон.

Оттогава обаче ведомството премина към по-малки стъпи - ходове, които предполагат, че централните банкери целят меко приземяване на икономиката дотолкова, колкото условията го позволяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още