IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Южна Корея намаляха за трети пореден месец през ноември

Несигурността за икономическия растеж нараства, посочи финансовото министерство на страната

10:44 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Продажбите на дребно в Южна Корея намаляха за трети пореден месец през ноември, помрачавайки перспективите за икономическия растеж през текущото тримесечие, докато търсенето от Китай и други големи за страната пазари се свива, пише Ройтерс.

Индексът на продажбите на дребно е записал месечен спад от 1,8% през ноември, след като през октомври и септември се сви със съответно 0,2% и 2%, съобщи южнокорейската статистическа служба в четвъртък. През третото тримесечие повишението на показателя бе в размер на 1,2 на сто.

Финансовото министерство посочи в свое изявление след публикуването на данните, че несигурността около пътя на икономическия растеж нараства. Ведомството затвърди ангажимента си да ускори разходите в началото на следващата година.

„Правителството ще изпълни рекордните 65% от бюджета за догодина през първата половина на годината“, посочват от финансовото министерство, като поеха ангажимент за гъвкави финансови и икономически политики в отговор на увеличаващите се рискове за растежа.

По-широк индекс, измерващ представянето на целия сектор на услугите, също е намалял за трети пореден месец с 0,6%, след като през октомври и септември се понижи с 1,1% и 0,1%.

При производствения сектор продукцията е нараснала с 0,4%, след като записа четири поредни месеца на понижения, въпреки че на годишна база отчете най-лошото си представяне от над две години насам в размер на 3,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още