IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея чака силни сигнали за овладяна инфлация, преди да понижи лихвите

Ще бъде трудно да определим къде да спрем или кога, предупреди управителят на централната банка

12:00 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея трябва да види силни сигнали, че инфлацията е под контрол, преди да планира каквато и да е било промяна в паричното затягане. Това заяви управителят на регулатора Ри Чанйонг в петък във връзка със спекулациите, че догодина банката може да премине към парично разхлабване, съобщи Bloomberg.

В четвъртък регулаторът повиши лихвите с 25 базисни пункта (б.п.) до 3,25% - най-високото ниво от 2012 г. насам.

„Поне през първата половина на следващата година ще помислим за това кога да си сложим пауза и как ще се справим с тази инфлация“, обясни Ри в интервю за телевизия Bloomberg. “Видим ли силни сигнали, че инфлацията е под контрол, тогава ще трябва да помислим за следващата промяна“, допълни банкерът.

Citigroup Inc. и Nomura Holdings Inc. прогнозират, че регулаторът ще започне да намалява лихвите още в средата на 2023 г., като са в очакване, че икономиката на Южна Корея ще има нужда от паричната подкрепа.

Ри каза, че редица фактори ще спомогнат за определянето пътя на паричната политика, включително решението на Федералния резерв на САЩ през декември, световните цени на суровия петрол, развитието на пандемията в Китай и условията на кредитния пазар в Южна Корея.

„Като се вземат предвид всички тези фактори, решихме да поддържаме нашата гъвкавост и да мислим за следващия ни ход евентуално през януари. Ще бъде много трудно да определим къде да спрем или кога, но членовете на борда вярват, че можем да достигнем до (лихва от) около 3,5%“, допълни Ри.

Той посочи, че няма да бъде изненадан, ако някои от членовете на борда на банката променят мнението си относно крайния размер на лихвата. Той отказа да сподели собствената прогноза, като добави, че ще я разкрие, ако бордът е разделен поравно като мнения.

Все още е „рано“ да се обсъждат каквито и да е било лихвени понижения и банката ще има нужда от силни доказателства, че инфлацията се забавя до средносрочната си цел от 2%, преди бордът да започне да обсъжда възможността за разхлабване на паричната политика, каза още Ри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още