IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея отново се ускори, оставайки над нивото от 5%

Основната инфлация е записала най-бързия си растеж от Финансовата криза насам

10:26 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация в Южна Корея се ускори от септемврийското си ниво, надминавайки пазарните очаквания за пауза във възходящата си тенденция, пише Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е повишил до 5,7% през октомври, съобщи южнокорейската статистическа служба. За сравнение – месец по-рано показателят забави своя растеж леко до 5,6% спрямо отчетените през август 5,7%. През юли инфлацията в страната бе достигнала 24-годишен връх от 6,3 на сто.

Медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха, че индексът ще се запази на ниво от 5,6% и през десетия месец, въпреки че петима от единадесет анкетирани предвидиха ръст.

На месечна база показателят е нараснал с 0,3%, запазвайки темпа си от септември, но надминавайки медианните прогнози за 0,2 на сто повишение.

Основната инфлация извън цените на храните и енергията е достигнала 4,2% през октомври, записвайки най-бързия си растеж от декември 2008 г. насам.

„Данните са в съответствие с вижданията ни, че инфлацията е преминала своя връх и смятам, че централната банка ще отделя повече внимание на условията на кредитния пазар и на перспективите за паричната политика на САЩ“, каза Парк Санхюн, икономист в HI Investment & Securities.

Южнокорейската централна банка, която от средата на миналата година досега е повишила лихвите с 250 базисни пункта, предстои да проведе заседание на 24 ноември. В свое изявление, публикувано след вътрешна среща между централните банкери, ведомството заяви, че очаква инфлацията да остане над нивото от 5% през първото тримесечие на 2023 г., въпреки че несигурността е висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още