IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността в Южна Корея е притисната от най-високите цени на енергията от 1980 г.

Слабият вон допълнително натежава върху икономиката на страната, покачвайки разходите по внос на енергия

12:58 | 14.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ценовият ръст при енергията и слабата национална валута доведоха до най-голямото увеличение на цените на електроенергията в Южна Корея от над 40 години, оказвайки натиск върху местните производители, свикнали на ценово предимство пред съседна Япония, пише Nikkei Asia Review.

Korea Electric Power повиши цените на доставяната от компанията електроенергия отново този месец, след като претърпя огромна загуба през първото полугодие. Цената ѝ за киловатчас (кВтч) скочи със 17,3% за индустриални клиенти и с 6,8% за битовите потребители.

Увеличението, което е второто за тази година, означава, че цените сега са средно със 17,9% по-високи от тези в края на миналата година - най-голямото увеличение от 1980 г.

За индустриалните потребители ценовите увеличения надхвърлят 20%.

Енергийната компания заяви, че поставя по-голяма тежест върху индустриалните клиенти поради икономическите трудности, от които страдат много местни домакинства.

В отговор Корейската търговско-промишлена камара заяви, че е „загрижена за тежестта върху малкия и среден бизнес“.

Korea Electric Power, която е 51% собственост на правителството и е подкрепяната от Корейската банка за развитие, е монополист при преноса и разпределението на електроенергия в Южна Корея. Електричеството ѝ се генерира от дъщерни дружества, управляващи централи с изкопаеми горива и ядрени реактори, както и от външни компании за възобновяема енергия.

Предложенията за новите тарифи трябва да бъдат одобрени от Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката; това дава на правителството де факто власт за вземане на решения относно цените на електроенергията.

Южна Корея, която подобно на Япония разчита в голяма степен на вносна енергия, се стреми да поддържа ниски цени на електроенергията, за да движи индустрията си. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) индустриалните цени на електроенергията в страната са били 94 долара за мегаватчас през 2021 г., около 60% от тези в Япония. Тези цени са по-ниски и от тарифите в Германия, Великобритания и Франция.

Евтиното електричество подпомогна конкурентоспособността на производителите на чипове и дисплеи, които използват много електроенергия по време на производството, наред с индустрии като автомобилостроенето, обработката на стомана и центрове за данни.

Тазгодишните ценови повишения ще увеличат с няколкостотин милиона долара разходите за Samsung Electronics, която управлява големи заводи за производство на чипове и дисплеи. В световен мащаб компанията е консумирала 25,8 тераватчаса енергия през миналата година, което се равнява на потреблението на електроенергия от около 8 милиона домакинства.

Корпоративните потребители търсят начини за намаляване на разходите, като някои инсталират слънчеви панели в своите имоти. Други, включително Samsung, производителят на стомана POSCO и конгломерата SK Group, генерират собствена енергия. Но тези усилия едва ли са достатъчни, за да покрият това, което използват като електричество.

Завод на Samsung Electronics в Южна Корея. Снимка: Bloomberg L.P. Завод на Samsung Electronics в Южна Корея. Снимка: Bloomberg L.P.

Покачването на цените на Korea Electric Power първоначално беше подтикнато от скока на цените на природните ресурси. След това стойността на вона се срина спрямо долара до най-ниското си ниво от 13 години насам, което доведе до ръст при цените на вносна енергия.

Термалната енергия представлява повече от 60% от енергийното портфолио на Южна Корея. Електроенергията, генерирана от въглища и природен газ, представлява съответно 34,3% и 29,2% през миналата година, следвана от ядрената енергия с 27,4%. Делът на възобновяемата енергия достига едва 7,5%.

Този енергиен микс е резултат от политиката на Сеул за отказ от ядрената енергия, приложена ота бившия президент Мун Дже-ин, който след встъпването си в длъжност през 2017 г. обеща да изостави плановете за изграждане на ядрени реактори и да намали експлоатационния живот на съществуващите централи. В резултат на това делът на ядрената енергия в производството на електроенергия се сви с 2,6 процентни пункта от 30% през 2016 г.

Korea Electric Power регистрира оперативна загуба от 14,3 трлн. вона за първото полугодие, плъзгайки се по-дълбоко на червено след загуба от 187 млрд. вона година по-рано. Разходите за закупуване на гориво и електроенергия набъбнаха, почти удвоявайки се до 33,7 трлн. вона, докато приходите се увеличиха със само 12% до 31,99 трлн. вона.

Очаква се Korea Electric Power да продължи да отчита оперативна загуба поне до 2024 г., според анализатори. Това допълнително ще навреди на финансовото състояние на предприятието, като вероятно така ще се повиши необходимостта от инжектиране на публични средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Бе да слагат ветрените мелници и хич да не им пука. Да спират опасните ядрени централи и да си изколят всичкия ***, та дано вятърът се усили. И лунни фотки на секи покрив и във всеки зимник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още