IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли Европа единна пред енергийните рискове?

Предстоящата зима ще изправи на историческо изпитание ценностите и солидарността на държавите от съюза, каза Кристиан Руби, генерален секретар на EURELECTRIC

21:30 | 07.10.22 г. 3

Предстоящата зима ще бъде безпрецедентна за Европа заради недостига на енергия и редица предизвикателства в енергийната система. Целта е да останем единни и да споделяме ресурсите, с които разполагаме. Това посочи Кристиан Руби, генерален секретар на EURELECTRIC, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Руби тази зима ще изправи на историческо изпитание ценностите и солидарността в Европа.

"В такава обстановка, когато всеки е поставен в условия на огромен натиск – от страна на  индустрията, от бизнеса, от семействата в страната - за гарантиране на сигурна енергия, за правителствата ще става все по-трудно да приемат, че това, което трябва да се случва в енергийната система, е сътрудничество с европейските съседи", коментира гостът. 

Руби допуска, че вероятно голямото изкушение ще бъде преследване на самостоятелни стратегии. „Това за мен ще е пагубно за Европа, защото целта е да останем единни, да споделяме ресурсите, с които разполагаме и в това се крие нашата истинска сила. Да работим в екип носи много ползи за Европа", изтъкна Руби. "Балансирането на електрическата система на една много по-голяма географска зона, носи ползи на много и различни нива", отбеляза събеседникът.

"За мен сегашната криза е за това какъв ще бъде нашият отговор – да избегнем изкушението да мислим единствено за себе си. Убеден съм, че има политическо изкушение към този подход, но ние трябва да предпазим доколкото можем единния енергиен пазар в тази обстановка", категоричен е Кристиан Руби.

По думите му заради енергийната криза обстановката ще се различава в отделните части на Европа, като енергийният микс на държавите и температурите през зимата ще определят и степента, в която ще бъдат засегнати страните.

"Няколко АЕЦ-а във Франция не произвеждат електроенергия, защото са в ремонт. А и историческото засушаване през лятото допълнително намали нивата на язовирите с водноелектрически централи. Производството е под обичайните нива. Така че ще бъде много тежка зима. За да преминем през нея, ще трябва да пестим енергия", отбеляза гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
До: Pyramid Цензурата по комунистическо ряпа да яде пред разюзданата цензура точно в Европа. И не само там. Защото виждам какво става в Тубата, Сурат Тефтеря и други сациални мрежи. Другомислещият не само е враг, но и престъпник, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Европата стои в поза "хваната за палците на краката" и е забравила да си вдигне долното бельо. Дано лоши човеци не забележат това и да си поиграят малко с нея. Ама знам ли какво мисли Европата и какво символизира с тази поза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Акт на ЦЕНЗУРА : Преди часове, публикувах коментар - сега го няма. Затова, пак го пускам:" Ще издържи ли Европа единна на енергийните рискове? " - Че тя вече не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още