IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири държави от ЕС предлагат "динамични ценови коридори" за газа

Целта не е да поддържаме цената на газа изкуствено ниска, се казва в предложение на Белгия, Гърция, Полша и Италия

20:15 | 06.10.22 г. 4
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Белгия, Гърция, Полша и Италия предлагат изготвянето на "динамични ценови коридори" за природния газ в опит да ограничат скока на цената на суровината, пише Ройтерс. Мерките за стабилизиране на газовите пазари ще бъдат в основата на срещата на европейските лидери утре (7 октомври) в Прага.

Засега ЕК се въздържа от конкретни предложения, макар че председателят Урсула фон дер Лайен заяви пред Европейския парламент, че в Брюксел са готови за дискусия за таван на цената на газа, използван за производството на електроенергия. Тя обясни още, че ограничаването на цената на газа като цяло ще бъде временна мярка, докато не бъде намерен заместник на борсовия индекс TTF, който е референтен за цената на газа в Европа.

Членовете на общността обаче вече подготвят конкретни предложения за стабилизиране на цените. Четирите държави посочват в документа,  до който има достъп Ройтерс, че "ценовите коридори" ще се отнасят до газа от всеки доставчик и използван за всички нужди. Той обаче не е предназначен да поддържа цените на изкуствено ниско ниво.

Мярката ще се прилага и по отношение на дългосрочните договори, в които цената на газа е обвързана със съществуващ газов индекс.

Предлаганото ценово ниво е достатъчно високо, за да позволи нормалното функциониране на пазара и достатъчно гъвкаво, за да гарантира, че европейските страни ще успяват да привличат доставките от пазара.

Предложението позволява и сключване на сделки при цени над ценовия коридор, ако се налага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
До: mikimaus : CNG до CNG. Глава коридор затрива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
*** до ***. Глава коридор затрива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Газ нема по СП2 , СП1 , Ямал , а от скоро и по турецки пАток намалява ... :))) ... Навсякъде другаде си има и се увеличава ... Що в испанско и португалско цените вървят надолу , в момента отиват даже под 80 евра за МВтч и продължават да спадат ?! Те са на втечнен и алжирски и имат твърде малък капацитет за обмен с мрежата на ЕС ... Рашистите внасят около 500млн кубика на седмица в момента и върви надолу , половината е по турецки . Те вече нямат значение реално . Един кораб LNG ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Като няма газ, какво ти остава? Да поддържаш "динамични ценови коридори", че да минава времето по-бързо. Току виж и пролетта дошла януари, а не април както обикновено :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още