IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага мярка за газовия пазар, която доскоро отхвърляше

От Брюксел предлагат намеса при търговията на едро с газ и поставяне на таван на газовите цени в опит да се избегне задълбочаване на енергийната криза в региона

23:02 | 05.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предлага Европейският съюз (ЕС) да се намеси на газовия пазар, за да ограничи ценовите ръстове, които заплашват да тласнат региона към рецесия, съобщава Bloomberg.

Взимайки под внимание призивите на повече от половината държави членки на ЕС за действия за ограничаване на растящите енергийни разходи, Фон дер Лайен предлага план, който включва временно ограничение на цените на газа, търгувани в Нидерландия – бенчмарк за целия регионален газов пазар.

Комисията твърди, че този бенчмарк вече не отразява реалността в регионалната енергетика и бързото заместване на руския газ с алтернативни доставки. Предложението, чиито подробности предстои да бъдат уточнени, също така ще включва работа по създаването на нов бенчмарк за втечнен газ (LNG).

„В очакване на въвеждането на такъв допълнителен бенчмарк трябва да обмислим ценово ограничение по отношение на хъба TTF по начин, който да продължи да осигурява доставките на газ за Европа и за всички държави членки и който би показал, че ЕС не е готов да плащай каквато и да е цена за газ“, изтъква Фон дер Лайен.

Това предложение е предхождано от решението на ЕС да наложи извънредни данъци върху печалбите на енергийните компании и договори общи цели за намаляване на търсенето на електроенергия и газ, за да овладее безпрецедентна енергийна криза, предизвикана от намаляването на доставките от Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Но тези действия не бяха достатъчни, за да облекчат опасенията на много правителства, които през последните седмици настояваха за ограничаване на всички трансакции на едро с газ на фона на опасенията относно нарастващите цени и потенциалните социални вълнения.

По-рано тази година ЕК подчерта недостатъците на интервенцията, която сега предлага.

Фон дер Лайен даде ясно да се разбере, че ограничението все пак ще изисква широкомащабно намаляване на потреблението на енергия.

„Тъй като ЕС внася почти целия газ, който консумира, колкото по-дълбока е държавната намеса върху цените на газа, която предвиждаме, толкова повече намаляване на търсенето и солидарност при доставките ще ни трябват“, изтъква тя.

По-рано тази година ЕК посочва в документ, че като последна мярка в случай на прекъсване на доставките, ЕС може да проучи временно обвързване на TTF към азиатския бенчмарк JKM като динамична горна граница. И все пак това ще изисква използването на други хъбове или механизми за разпределяне на газ в Европа, се добавя в документа.

Най-малко 15 държави членки, включително Испания, Италия, Белгия, Полша и Гърция, настояха за таван на цените на всички трансакции на пазара на газ на едро. Германия, най-голямата икономика в региона, беше против подобен ход.

Идеята за налагане на таван на цените на пазар, изкривен от опасения за доставките, също предизвика критики от Патрик Пуян, главен изпълнителен директор на TotalEnergies SE.

„Разбира се, държавите са притиснати“, каза той в кулоарите на енергиен форум в Лондон в сряда. „Но в края на деня те трябва да разчитат на компаниите“, добавя той.

Пуян изрази изненада, че е изненадан, че „никое от правителствата не се е допитало до двете най-големи компании за LNG“, визирайки Shell и TotalEnergies.

Фон дер Лайен предлага на европейските лидери мярка за ограничаване на инфлационното въздействие на цените на газа чрез прекъсване на връзката между разходите за гориво и електроенергията. Комисията е готова да обсъди по-тесен, временен таван на цената на газа, използван за производство на електроенергия, който ще бъде проектиран така, че да се избегне потреблението на горивото.

Стъпките, които ЕС предприема, за да намали зависимостта си от газа на Русия - от инвестиции в енергийна инфраструктура до изолация на къщи за увеличаване на енергийната ефективност - биха били скъпи.

Фон дер Лайен признава, че настоящият бюджет на блока за енергийните мерки може да не е достатъчен и добавя, че ЕК ще проучи други източници на финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Наглостта на ЕС-"лидери" от ранга на Урсуза Фон две ***, не знае граници: ЦЕНАТА, видите ли, била водела към рецесия. Не, мили мои: ВИЕ И ВАШИНГТОНСКИЯТ ОБКОМ, водите до рецесия. После - защо "после", като ВЕЧЕ големите заводи, като VW, BASF и т.н., си изнасят заводите - и ще опитат да се правят на големи, като "протестират" и " действат за завръщане". Нагло, безродно племе! ...а са там, Горе, уж само да папката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007Вероятно защото рашките са пуснали газ към Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Дрогаре анитваксъре-газаджии , залагам 50 рубли , че по СП2 няма да тече газ към Европа . И още 50 рубли , че няма да ремонтират СП1 ... М/у другото защо продължава да спада цената на газовите борси ?! В Испания е вече 88 евра за МВтч и върви надолу ... Сведущ амбразурчик за блиц коментар ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още