IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Южна Корея записа най-големия си спад от над 2 години

Надеждите за рязък обрат в тенденцията на търговски дефицити са малки, смята икономист

13:57 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Южна Корея записва най-големия си спад от 26 месеца насам през октомври, когато страната е отчела търговски дефицит за седми пореден месец, пише Ройтерс.

Износът е намалял с 5,7% на годишна база до 52,48 млрд. долара, показаха предварителните правителствени данни, като това е най-голямото понижение от август 2020 г. За сравнение - медианните очаквания в анкета на медията бяха за спад от 3 на сто.

Огромен двигател на движението е намалелият износ към Китай - основния търговски партньор на страната. През октомври изпратените към Пекин стоки и услуги са намалели с 15,7% спрямо същия месец на 2021 г., а сред причините за това са строгите противоепидемични мерки в страната, включващи пълни или частични блокади на градове.

Общият внос се е увеличил с 9,9% на годишна база, достигайки 59,18 млрд. долара, в резултат на което Сеул е отчел търговски дефицит на стойност 6,70 млрд. долара. Миналият месец е бил седмият поред на дефицит, който е задминал и отчетените 3,87 млрд. долара дефицит през септември.

"Има малко надежда за рязък обрат, който да се случи скоро, тъй като търсенето в Китай ще остане слабо и (световната) индустрия на полупроводници все още преминава през нарастващи нива на инвентар", каза Чу Кюйон, икономист в Hana Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още