IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея забави темпа на затягане, макар че покачи лихвата до 10-годишен връх

Централната банка на страната значително занижи прогнозите си за икономическия растеж догодина

11:19 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейската централна банка забави темпа на парично затягане с ход от 25 базисни пункта (б.п.) в четвъртък – в съответствие с очакванията – като увеличи лихвата до най-високото ниво от 2012 г., но и значително занижи своите прогнози за икономическия растеж през 2023 г., пише Ройтерс.

С днешния ход лихвата се покачи до 3,25%, достигайки 10-годишен връх. Последно ведомството увеличи показателя с половин процентен пункт.

Управителят Ри Чанйонг каза, че централната банка ще продължи да увеличава лихвите, тъй като е необходимо още „известно време“, след като в предишни свои изказвания той не даде подробности относно времевата продължителност на затягането. Според анализатори добавянето на „известно време“ придава гълъбов* тон, а на уточняващ темата въпрос Ри каза, че този период означава три месеца. Той обаче добави, че е твърде рано да се каже кога ще бъдат намалени лихвените проценти.

“Казахме „известно време“, за да опишем тренда при лихвените повишения, и това е три месеца“, поясни Ри по време на пресконференция. „Отвъд това несигурността е висока. Нямаме решение за лихвите, насрочено за декември, и няма предстоящо решение на Комисията по отворените пазари (към Федералния резерв на САЩ), трябва да се следи и инфлацията през декември и тогава ще решим какъв ще е размерът на лихвите през януари“, допълни централният банкер.

Ведомството предприе най-агресивното парично затягане в историята, като от август миналата година е повишило лихвите с 275 б.п. Това лято регулаторът одобри две лихвени увеличения от по половин процентен пункт – най-големите някога – в опит да озапти инфлацията на ниво от 5,7% в страната, докато целта е за 2% равнище.

Южна Корея понижи и прогнозите си за икономическия растеж, който сега се очаква да е 1,7% през 2023 г. (2,1% предишна прогноза). Тазгодишните очаквания обаче останаха без промяна на ниво от 2,6% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Междувременно прогнозите за инфлацията бяха занижени от 3,7% до 3,6% за 2023 г.

Ри посочи, че понастоящем централните банкери нямат еднакво мнение къде е върхът на лихвата. От седемчленния борд на банката един от банкерите смята, че върхът е 3,25%, трима – 3,5%, а останалите двама – 3,75%.

Медианните прогнози в анкета на медията са върхът на показателя да е 3,5%, който ще бъде достигнат в края на март догодина.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още