IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на южнокорейската икономика се сви до едногодишно дъно

Данните може да изглеждат добри, но бъдещето става все по-сложно, каза икономист

12:55 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на южнокорейската икономика се е свил до най-ниското си ниво от една година насам през третото тримесечие, въпреки че леко е надминал прогнозите на икономистите, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна е нараснал със сезонно изгладените 0,3% в реално изражение на тримесечна база, съобщи централната банка на Южна Корея в четвъртък. Това е било най-бавното разрастване от третото тримесечие на 2021 г. насам.

За сравнение – очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за ръст от 0,1%, което също би било забавяне спрямо отчетеното 0,7% повишение през периода април – юни.

„Днешните данни макар и да изглеждат добри вече са за миналото, докато бъдещето става все по-сложно, както по отношение на вътрешното, така и по отношение на световното търсене“, каза Парк Санхюн, главен икономист в HI Investment & Securities.

На годишна база БВП се е покачил с 3,1% през третото тримесечие, след като три месеца по-рано записа ръст от 2,9%. Резултатът надмина очакванията за увеличение от 2,8 на сто.

Данните са публикувани насред спекулациите, че централната банка на Южна Корея може да забави темпа на парично затягане, след като вече покачи лихвите с 250 базисни пункта от август миналата година.

По-рано през октомври регулаторът одобри безпрецедентно лихвено увеличение от половин процентен пункт, като сигнализира, че предстои да продължи с ходовете, но различните виждания сред централните банкери предизвикаха спекулации, че може в бъдеще темпът да бъде забавен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още