IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на южнокорейската икономика може значително да се е забавил

Възходящото движение на БВП ще остане забавено, поне в краткосрочен план, смята икономист

10:12 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на южнокорейската икономика вероятно се е забавил почти до пауза през третото тримесечие, когато покачващите се лихви и отслабващият износ са спрели иначе устойчивото възходящо движение, показа анкета на Ройтерс сред икономисти.

Медианните прогнози сред 21 икономисти са брутният вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея да е нараснал с 0,1% през третото тримесечие. Ако те се оправдаят, това би било значително забавяне спрямо тримесечния ръст от 0,7% през периода април – юни. Трима икономисти са в очакване на рецесия, а други двама смятат, че показателят ще остане без промяна.

На годишна база БВП вероятно се е увеличил с 2,8%, след като през второто тримесечие се разрасна с 2,9 на сто.

Предстои данните да бъдат публикувани в четвъртък (27 октомври).

„Ръстът на БВП вероятно е бил по-бавен през третото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното, основно заради забавяне в потреблението. Отслабващият износ и производство вероятно са продължили (и през този период) насред влошаващите се перспективи за световната икономика“, каза О Сукте, икономист в Societe Generale.

„Ръстът на БВП би трябвало да остане забавен, поне в краткосрочен план, като ръстът на потреблението ще с нормализира от следпандемичното възстановяване, а износът и инвестициите вероятно ще останат слаби“, каза експертът.

Износът в четвъртата по големина икономика в Азия записа най-малкото си увеличение от близо две години през септември, като се очаква допълнително да се забави насред растящите страхове от рецесия и икономическото забавяне на Китай, най-големият търговски партньор на Сеул.

Паричното затягане на централната банка също ще натежи на икономиката – в настоящите си цикъл на затягане регулаторът е повишил лихвите с общо 250 базисни пункта, като последно одобри лихвен ръст от половин процентен пункт до 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още