IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея се закани с големи лихвени повишения

По-агресивните ходове ще са по-полезни за дългосрочния растеж, смятат от централната банка на страната

12:24 | 08.09.22 г.
Снимка: Woohae Cho/Bloomberg
Снимка: Woohae Cho/Bloomberg

Централната банка на Южна Корея се закани, че ще продължи с големите лихвени увеличения, тъй като това би било по-добре за дългосрочния икономически растеж, пише Ройтерс.

През юли регулаторът одобри безпрецедентно лихвено увеличение в размер на 50 базисни пункта (б.п.) - първото и единственото в такъв размер, откакто банката прие и действа по сегашната си рамка от 1999 г. Банката даде обяснение за повишението в тримесечния си доклад, публикуван в четвъртък.

"Веднъж щом високата инфлация се установи трайно, ще са необходими много по-силни действия от страна на паричната политика, затова засега е необходимо да покачваме лихвите бързо и с по-големи ходове, за да потиснем превантивно инфлационните очаквания", написа ведомството в своя доклад.

От август миналата година регулаторът е повишил лихвите с общо два процентни пункта до 2,50%. Последно през август банката одобри ход от 25 б.п., докато инфлацията се задържа на 24-годишния си връх. Миналия месец Ри Чанйонг, управител на финансовата институция, каза, че банката ще опита да не увеличава лихвите с повече от четвърт процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още