IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея едва ли ще спре с лихвените повишения преди Фед

Ще е прибързано да се каже, че инфлацията е достигнала своя връх, смята управителят на централната банка на страната

11:40 | 29.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея трябва да продължи да покачва лихвите, докато инфлацията не покаже спад, но ведомството вероятно няма да може да спре паричното затягане преди Федералния резерв на САЩ. Това каза управителят на банката Ри Чанйонг, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му изтри надеждите, че Южнокорейската централна банка може да стане една от първите сред големите централни банки, която да забави ход в световната борба срещу ускоряващата се инфлация.

Регулаторът бе един от първите, които оставиха пандемичните парични стимули зад гърба си, като от август миналата година насам е повишил лихвите с 2 процентни пункта до ниво от 2,5%.

Поскъпването на щатския долар ускори инфлацията в много страни по света, в т.ч. Южна Корея, докато местните валути поевтиняха.

"Сега сме независими от правителството, но зависим от Фед. Ако Фед продължи да покачва лихвите, това ще окаже натиск в посока поевтиняване на нашата валута", каза Ри.

Той изрази готовност за интервенция на пазарите с цел стабилизиране на корейския вон.

Инфлацията в Южна Корея достигна над 20-годишен връх и продължава да е на високи равнища. "Инфлацията до голяма степен е в резултат на външни проблеми, като цените на енергоносителите. Ако ме питате дали ще спра... какво ще стане, ако петролът отново поскъпне? Много е трудно за нас да определим точния момент, като се има предвид тежестта на външните фактори. Ще е твърде прибързано да се каже, че инфлацията е достигнала своя връх", смята Ри.

На последното си заседание банката повиши лихвите с 50 базисни пункта, като тогава посочи, че допълнителните лихвени ръстове биха били подходящи за известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още