IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните очаквания в Южна Корея намаляха за пръв път от 6 месеца

Потребителските нагласи в страната са отбелязали леко подобрение, но все още са значително под оптимизма

10:26 | 23.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията на потребителите в Южна Корея за пътя на инфлацията са намалели през август за пръв път, след като в последните шест месеца те отбелязваха ръстове, показват данни от проучване на централната банка на страната, цитирано от Ройтерс.

Медианните инфлационни очаквания за следващите 12 месеца са спаднали до 4,3% през август, след като през юли те достигнаха 4,7% - най-високото ниво в историята, откакто започна да се води месечното проучване на банката през февруари 2002 г.

Междувременно индексът, измерващ потребителските нагласи, се е възстановил до ниво от 88 пункта през текущия месец, въпреки че продължава да е под прага от 100 пункта, разделящ оптимизма от песимизма. За последните три месеца показателят отбелязваше понижения, с които падна до 86 пункта през юли – най-ниското ниво от септември 2020 г.

Предстои този четвъртък централната банка на Южна Корея да проведе заседание за определяне на пътя на паричната си политика. През юли регулаторът изненада с безпрецедентен за него ястребов* ход в размер на 50 базисни пункта (б.п.), с които основната лихва достигна 2,25%.

Прогнозите на икономистите, анкетирани от медията, предвиждат още едно лихвено повишение тази седмица. Всички с изключение на един от анкетираните 36 икономисти смятат, че банката ще повиши лихвите с 25 б.п. до ниво от 2,5%. Един от тях е заложил на още един ход в размер на половин процентен пункт.

Ако тези прогнози се сбъднат, лихвата ще достигне двойно по-високо ниво спрямо това, на което беше преди пандемията.

Очакванията са четвъртата по големина икономика в Азия да загуби част от своята инерция тази година, а влияние за това ще окажат рисковете пред износа и потреблението. Последно инфлацията в страната се ускори до 6,3% през юли от 6% през юни, достигайки най-бързия си растеж от края на 1998 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още