IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Южна Корея записа лек ръст през август

Продажбите на полупроводници са намалели с над 7 на сто, а общите доставки към Китай с над 11%

12:42 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Южна Корея записва лек ръст през август, след като геополитическите рискове и световното затягане на паричната политика продължиха да натежават на глобалната икономика, пише Bloomberg.

Ежедневните доставки са се увеличили със средно 0,5% на годишна база в първите 20 дни на месеца. Общо износът се е увеличил с 3,9%. Продажбите на чипове са намалели със 7,5%, а общите доставки към Китай - основен търговски партньор на страната - с 11,2 на сто.

Износът на страната е подложен на натиск заради войната в Украйна, блокадите заради коронавируса и покачването на лихвите от централните банки по света. Влияние върху търсенето оказва и повторното пренастройване на международната активност след края на пандемията.

"Дейността на световните фабрики се охлажда", каза Со Джейон, икономист в Shinhan Bank. "Световната икономика слиза от своя връх, като със себе си повлича и търсенето на полупроводници, което се представи доста добре по време на пандемията", допълни икономистът.

Търговията е ключова за ръста на южнокорейската икономика, която силно разчита на международните доставки. Данните за износа на страната служат като основен показател на международната икономическа активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още